latinica  ћирилица
25/04/2017 |  19:45 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Специјални суд за злочине ОВК може почети са радом

Специјални суд, пред којим ће бити суђено за злочине које су починили припадници бивше терористичке Ослободилачке Војске Косова, може да почне са радом, након што ће сутра Уставни суд самопроглашеног Косова потврдити уставност закона о његовом формирању, изјавио је данас адвокат Аријан Коци.
Припадници терористичке организације ОВК на Косову - Фото: AFP
Припадници терористичке организације ОВК на КосовуФото: AFP

Пред судом у Хагу биће суђено лицима чија је имена у свом извјештају из 2011. године навео специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти.

Марти је у извјештају означио предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија као вођу организоване групе која се, између осталог, бавила трговином људским органима.

Законом је прецизирано да ће се пред Специјалним судом судити припадницима бивше ОВК за злочине против човјечности, ратне злочине и друге злочине који су дефинисани у Кривичном закону самопроглашеног Косова, а који су почињени у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.

Специјални истражитељ Клинт Вилијамсон објавио је још 29. јула 2014. године да је истрагом утврђено да су злочини почињени над Србима, Ромима и припадницима других мањинских заједница, али и над Албанцима који су сарађивали са српским властима, те Албанцима који су били политички противници руководства ОВК.

Пред Специјалним судом, упркос захтјевима Албанаца, неће бити суђено Србима које су Албанци ставили на списак лица која су наводно починила злочине над Албанцима.

Коци рекао је новинарима да Специјални суд може да почне да ради сутра и да су политичари криви што ће један број Албанаца бити изведен пред тај трибунал, али ће "усљед недостатка доказа већина бити ослобођена".

"Косово ће након почетка рада Специјалног суда почети да дише. Биће уклоњен велики терет", тврди Коци.

Он није желио "да нагађа" о могућој одговорности појединаца из руководства бивше ОВК.

Извор: Срна