latinica  ћирилица
25/04/2017 |  20:53 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Судија у рату и миру" Данице Маринковић

У Бањалуци је вечерас представљена књига "Судија у рату и миру" познатог истражног судије из Приштине Данице Маринковић која представља свједочанство о страдању српског народа на Косову и Метохији.
Даница Маринковић (Фото ИЦФЈ) -
Даница Маринковић (Фото ИЦФЈ)

Маринковићева је рекла да овај историјски роман садржи њено свједочење о догађајима на Косову и Метохији осамдесетих и деведестетих година прошлог вијека који су имали за циљ стварање независне државе на територији јужне српске покрајине.

"Реч је о страдању српског народа кога су албански сепаратисти и терористи, прво кроз политичке, а затим и терористичке акције, прогонили са Косова", рекла је Маринковићева новинарима уочи промоције књиге у Културном центру Бански двор.

Она је навела да је била свједок догађаја у селима Клечка и Рачак.

"У Клечки су албански терористи отели 45 Срба из Ораховца, те их злостављали, мучили, силовали, убили, па њихова тела бацали у кречану", рекла је Маринковићева.

Када је ријеч о догађају у Рачку из јануара 1999. године, Маринковићева је рекла да је, као судија, извршила увиђај у том мјесту на основу кога је утврдила истину и демантовала сценарио који је измислио некадашњи шеф посматрачке мисије ОЕБС-а, амерички дипломата Вилијам Вокер да се у Рачку наводно десио масакр над албанским цивилним становништвом.

"У четири наврата сам покушала да уђем у Рачак, али сам била спречавана разним претњама, па чак и да ћу бити оптужена у Хагу ако одем у то место. Упркос томе, нисам поклекнула, већ сам са својом екипом за увиђај, уз пратњу полиције, ушла у Рачак", навела је Маринковићева.

Она каже да је утврђено да је у Рачку дошло до сукоба полиције и терориста, који су претходно убили неколико полицајаца.

"То сам утврдила на основу пронађене велике количине оружја на лицу места. На основу обдукције, коју је обавио стручни тим судских вештака, утврђено је да је смрт код свих наступила услед повреда задобијених из ватреног оружја током сукоба полиције и терориста", рекла је Маринковићева.

Она је подсјетила да је пред Хашким трибуналом свједочила у вези са тим догађајем као свједок одбране у поступку против бившег предсједника Србије Слободана Милошевића.

"Након мог сведочења, случај `Рачак` избачен је из оптужнице. Хашки тужилац морао је да одустане од тога, јер није имао аргументе против доказа којима сам утврдила истину", рекла је Маринковићева.

Извор: СРНА