latinica  ћирилица
25/04/2017 |  21:13 | Аутор: РТРС

Словенија: Усвојен "лекс Меркатор"

Словеначки парламент усвојио је данас законско рјешење названо "лекс Меркатор", којим се настоје заштитити интереси Словеније у поступку реструктурисања словеначког трговачког ланца у власништву хрватског концерна Агрокор.

За "лекс Меркатор" гласало је 47 посланика, док је против било 20.

Овим законом, који је предложила Влада Словеније, кћерка фирма Агрокора дефинише се као словеначко "системско предузеће", важно за запосленост и за социјалну и финансијску стабилност.

"Лекс Меркатор" ствара законску подлогу за именовање представника државе као додатног ванредног члана Управе Меркатор који би контролисао финансијске трансфере између матичног концерна и овог трговачког ланца.

Министар привреде Словеније Здравко Почивалшек, у обраћању посланицима прије гласања, одбацио је сугестију опозиције да буде усвојен амандман по којем је за именовање словеначког повјереника у Управи потребна сагласност власника Агрокора.

Почивалшек је објаснио да је закон био неопходан како би се спријечило евентуално неоправдано одливање новца Меркатора у Агрокор који је инсолвентан, као и покушај да се санација Агрокора изведе не рачун словеначке компаније.

Посланици двије опозиционе странке, који су гласали против овог закона, сматрају да ће "лекс Меркатор" бити неефикасан и да је неприпремљен, преносе хрватски медији.

Они сматрају да се доношењем закона држава мијеша у приватно власништво што може довести до неповјерења страних инвеститора и подизања тужби против Словеније.

Почивалшек је рекао да није ријеч о противуставном закону, одбацивши тврдње опозиције да он дерогира приватно власништво.

"За разлику од хрватског `лекс Агрокора`, којим је хрватска држава преузела управљање овим концерном, словеначки закон не посеже у власничко право, већ жели заштитити запослене у Меркатору, његове добављаче и спријечити одлив новца у Агрокор који је у проблемима", рекао је Почивалшек.

Он каже да се закон доноси у ванредној ситуацији како би се спријечило финансијско исцрпљивање словеначког трговачког ланца, који има скоро 25.000 запослених у Словенији и Србији, а није у стању подмиривати своје обавезе.

Законски поступак прије гласања у парламенту коментарисао је и премијер Словеније Миро Церар на састанку своје коалиције, наводећи да је "лекс Меркатор" стручно и политички утемељен и да представља примјерен начин да се заштите словеначки јавни интереси.

 Извор: СРНА