latinica  ћирилица
25/04/2017 |  22:42 | Аутор: РТРС

Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио Нацрт закона о доприносима

Представнички дом Парламента Федерације БиХ вечерас је усвојио Нацрт закона о доприносима којим би требало да буду поједностављени обрачун и плаћање доприноса, квалитетнији надзор и јачање финансијске дисциплине.
Представнички дом Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламента ФБиХФото: РТРС

Ако Нацрт закона о доприносима подржи и Дом народа на сједници заказаној за четвртак, 27. април, биће упућен у јавну расправу од 60 дана, преносе федерални медији.

Основни циљ усвајања овог акта је да, уз нижу збирну стопу доприноса и проширење основице за обрачун доприноса буде смањена ригидност система доприноса у ФБиХ у односу на земље у окружењу и Европи.

С тим у вези, Влада се опредијелила да подржи стопу од 33 одсто и да се толико прошири основица која ће донијети толико прихода колико имају и сада ванбуџетски фондови.

Основни принцип је да се смање доприноси на бруто плате који су, према садашњем закону, 41,5 одсто.

Основица за обрачун доприноса проширена је, осим на плате и на накнаде за топли оброк, превоз и регрес.

"Закон ствара правну основу за ефикасније евидентирање, наплату и контролу свих доприноса за обвезна осигурања, те за усаглашавање обухвата примања на која се плаћају доприноси и усаглашавање збирне стопе на цијелој територији БиХ", сматрају у Влади ФБиХ.

Одлуком о прихватању задужења по Споразуму о зајму између БиХ и Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој /ИБРД/ за Пројекат подршке запошљавању, завршен је данашњи рад дводневне сједнице Представничког дома.

Сједница ће бити настављена сутра у 10.00 часова када ће се посланици изјаснити о осталим тачкама дневног реда ове сједнице, као и о неким тачкама са претходне недовршене, међу којима су Закон о пензијско-инвалидском осигурању, те измјене Закона о раду.

Извор: СРНА