latinica  ћирилица
26/04/2017 |  07:50 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Парламент Српске размотрио Нацрт стратегије развоја локалне самоуправе (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске наставила је сједницу, разматрањем Стратегије научног и технолошког развоја Српске до 2021. године.
Бањалука: Народна скупштина - Фото: СРНА
Бањалука: Народна скупштинаФото: СРНА

20:15... Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Нацрт стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година који дефинише да су владавина права и дјеловање са интегритетом основни принципи на којима би требало да се заснива систем локалне самоуправе у Српској.

Стратегија подразумијева да се органи јединица локалне самоуправе придржавају Устава, закона и других прописа, да дјелују са интегритетом и показују високе етичке вриједности у свим својим одлукама и активностима.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић најавила је у завршној ријечи да ће ресорно министарство провести јавну расправу о Нацрту стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година у свим регионалним центрима на коју ће бити позване све заинтересоване стране, укључујући Савез општина и градова Српске.

Она је рекла да је ресорно министарство свјесно демографских проблема у локалним заједницама, што се дешава не само код нас, већ и у другим европском државама, те да постоји опредијељење за спровођење мјера да би проблем био превазиђен.

Ова стратегија треба да буде оквир у којем ће се развијати систем локалне самоуправе, али и основ за креирање стратегија развоја јединица локалне самоуправе и годишњих политика и планова развоја, програма и пројеката.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра разматрањем Нацрта стратегије развоја културе Републике Српске 2017 – 2022. година.

Посланици ће разматрати извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске у 2016. години.

Биће разматран и извјештај о извршавању послова и задатака у вези са реализацијом пописних активности и објављивањем резултата пописа.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра у 10.00 часова.

19:22... Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је вечерас да локалне заједнице у Српској треба да иду путем децентрализације и вишетипских локалних самоуправа.

"У том послу треба да се препознају предности и мане појединих регија како би локалне заједнице у њима боље функционисале", рекао је Жунић током скупштинске расправе о Нацрту стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. година.

Он је нагласио да је ова стратегија политичко питање у коме треба да учествују сви грађани Српске и њихови представници.

Посланик СДС-а Сњежана Божић упозорила је да Српска може имати море стратегија, али да је стварно стање у локалним заједницама јако тешко, будући да постоји проблеми незапослености, смањења броја становника. Она је указала да све чешће одлазе млади и комплетне породице са ових простора.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајилица рекао је да Српска већ "дуже има лош однос према локалним заједницама", те да је прича о равномјерном развоју, децентрализацији и регионализацији само декларативна, што треба мијењати из коријена.

"Недостаје и радикалнији рез у погледу рјешавања проблема вишка радника у општинским управама и администрацијама како би оне биле рационалне, ефикасне и у служби грађана", поручио је Михајилица.

Он је додао да је вечерас у Народној скупштини требало чути и мишљење представника Савеза из општина и градова Српске о овом документу, како би се дошло до квалитетних рјешења.

Посланик Коалиције "Домовина" Адмир Чавка рекао је да у вези са Стратегијом треба мислити и на људе из дијаспоре који желе да инвестирају у локалне заједнице.

18.30... Посланик НДП-а Здравко Крсмановић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да треба донијети закон о томе да Бањалука постане главни град Српске.

Крсмановић је, током скупштинске расправе о Нацрту стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године, истакао да овај документ не доноси праву децентрализацију и не нуди равномјеран развој, без којег нема спаса за Српску.

Посланик СНСД-а Сњежана Келечевић упозорила је на негативан природни прираштај у већини локалних заједница, те да се неке општине гасе због миграција.

Она је истакла да би озбиљном анализом требало унаприједити и територијалну организацију, али и пратити спровођење Стратегије која се мора усклађивати са новонасталим промјенама.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да је Стратегија квалитетна и да Републици Српској треба суштинска децентрализација.

Она је навела да је негативни природни прираштај национални проблем Српске, те да је потребно донијети конкретне мјере за превазилажење тог проблема.

"Послодавци и даље отпуштају труднице и Влада мора да пружи конкретне одговоре на те појаве. Морају се дати и подстицаји младима да остану на селу због миграција из руралних у урбана мјеста", сматра Стевановићева.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало подсјетио је да се у локалним заједницама остварује више од 90 одсто права и обавеза грађана, али и да забрињава чињеница да у шест градова живи око 45 одсто становника Српске што, како наводи, обара причу о равномјерном развоју.

Он је упозорио да се у бар 95 одсто локалних заједница од 1998. године биљежи страшан пад висине буџета, док истовремено расту кредитне обавезе, обавезе према добављачима, као и број радника у јединицама локалне самоуправе.

Брчкало сматра да би прелазак домова здравља на трезорско пословање могао да буде сахрана за велики број локалних заједница.

17:40... Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је данас да су основни принципи на којима би требало да се заснива систем локалне самоуправе у Српској владавина права и дјеловање са интегритетом.

"То подразумијева да се органи јединица локалне самоуправе придржавају Устава, закона и других прописа, да дјелују са интегритетом и показују високе етичке вриједности у свим својим одлукама и активностима", рекла је Решићева образлажући у парламенту Српске Нацрт стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2017-2021. године.

Она је додала да су принципи на којима би требало да се заснива систем локалне самоуправе и демократичност, ефикасност, самосталност, јавност, финансијска одрживост и системски приступ у планирању и управљању локалним развојем.

Нацрт ове стратегије треба да буде оквир у којем ће се развијати систем локалне самоуправе, али и основ за креирање стратегија развоја јединица локалне самоуправе и годишњих политика и планова развоја, програма и пројеката.

Ове политике и планови развоја, програми и пројекти треба да буду усклађени са дугорочним развојним циљевима, а стратегија треба да послужи и као документ који артикулише међународне обавезе и стандарде, као и процес приближавања ЕУ, те да унапређује и усклађује локалну стварност са најбољим упоредивим праксама у ширем окружењу.

Стратегија се бави и тиме како обезбиједити ефективно остваривање надлежности јединица локалне самоуправе, стабилност њиховог финансирања, доступност и квалитет јавних услуга свим грађанима и ефикасност и одговорност јединица локалне самоуправе у управљању локалним развојем.

17.28... Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године чији је циљ заштита домаће производње и куповина домаћих производа.

У Нацрту стратегије посебна пажња посвећена је модерним начинима трговине, односно електронској трговини.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је у завршној ријечи да је циљ Српске да настави да уређује и ствара што боље услове за развој и унапређење трговинске дјелатности, трговинске мреже, те заштите потрошача.

Израда Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године резултат је стратешког опредјељења Владе Српске да створи услове за одрживи развој тржишта.

17.02... Сједница Народне скупштине настављена је послије редовне паузе.

15.00... Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић истакао је данас да је циљ Нацрта стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године заштита домаће производње и куповина домаћих производа.

"У Нацрту стратегије посебна пажња посвећена је модерним начинима трговине, односно електронској трговини. Убрзо ћемо урадити и закон о електронској трговини у Српској, јер све земље у окружењу то имају", рекао је Глухаковић, образлажући наведени документ у Народној скупштини Републике Српске.

Он је навео да је циљ Српске да настави да уређује и ствара што боље услове за развој и унапређење трговинске дјелатности, трговинске мреже, те заштите потрошача.

"Увели смо регионални равномјеран развој трговине и циљ нам је да имамо једнаке услове за отварање трговинских центара и нових облика трговине од Костајнице до Требиња", додао је Глухаковић.

Он је напоменуо да је израда Стратегије развоја трговине Републике Српске до 2022. године резултат стратешког опредјељења Владе Српске да створи услове за одрживи развој тржишта, повећање извоза из Републике Српске и да буду регулисане активности трговинске дјелатности на одговарајући начин.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 17.00 часова, након редовне паузе, завршним обраћањем министра трговине о наведеном документу.

14.30... Стварање друштва једнаких могућности и равноправног учешћа лица са инвалидитетом у грађанским, политичким, економским, социјалним и културним областима живота, основни су циљеви Приједлога стратегије унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Српској за период 2017-2026. година, који је размотрила Народна скупштина.

У образложењу Приједлога стратегије се истиче да су њени принципи поштовање достојанства, индивидуалне аутономије и самосталности лица са инвалидитетом, борба против дискриминације и маргинализације, уважавање различитости и прихватање инвалидности, као дијела људске разноврсности и хуманости.

"Циљеви стратегије су одређени у областима законодавства, јавног и политичког живота, економске самосталности, запошљавања и професионалне рехабилитације, социјалне заштите, те сигурности и подршке", наводи се у образложењу.

11.55... Приједлог стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2017-2021. година - "Знање за развој", који је размотрила Народна скупштина Српске, има за циљ јачање научне и технолошке основе, те научноистраживачке заједнице и економског развоја Српске.
Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакао је да је Приједлог стратегије стратешки документ којим се дефинишу механизми за подстицање изврсности, националне и међународне видљивости у науци и иновацијама и циљно оријентисана истраживања за иновације у наредном петогодишњем периоду.

"Разлог за усвајање наведене стратегије налази се у чињеници да је истекао четворогодишњи период за који је била донесена раније важећа Стратегија научног и технолошког развоја Републике Српске 2012-2016. година и да би требало наставити активности у области научноистраживачког рада и технолошког развоја", рекао је Комић, образлажући наведени документ у Народној скупштини Републике Српске.

Он је напоменуо да је кључни предуслов за подстицање иновација савремени институционални оквир у овој области.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је добро што парламент разматра наведену стратегију, као стратешки документ важан за развој друштва.

"Циљ посланичке расправе јесте да се покуша обезбиједити што више средстава за реализацију програма `Знање за развој`. Знам да је у нашим условима тешко пратити квалитет других који су у овој области испред нас, али можемо радити на томе да им се приближимо. Без развоја и подршке младима овај простор нема перспективе", рекао је Чубриловић у расправи о наведеном документу.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић тврди да је образовни систем Српске у одређеним дијеловима бољи од система у Србији, међу којима је увођење савремених технологија.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина Републике Српске на јуче започетој сједници разматраће Одлуку о продаји 65 одсто оновног капитала Рудника Жељезне руде "Љубија" Компанији "Израели инвестмент груп" за 92 милиона марака.

Расправа ће услиједити након јавног саслушања, које ће одлуком Одбора за привреду, бити одржано 4. маја.
 
Иако ће посланици о приватизацији РЖР "Љубија" расправљати у наставку засједања, 10. маја, ван скупштинске сале посланици су само причали о овој теми. Ни данас није ништа јасније да ли ће одлука добити подршку посланика.

О продаји Љубије биће расправљано и на сједници Народне скупштине и на јавном саслушању.

Народна скупштина размотрила је јуче више приједлога закона, између осталог закон о превозу у друмском саобраћају, спасавању у ванредним ситуацијама, туризму и угоститељству.

Пренос сједнице можете пратити на РТРС Плус.