latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:08 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Дуњић: Почаст жртвама у Добровољачкој одаће се у Миљевићима

Одлука Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова да обиљежавање злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године буде организовано само у Миљевићима у Источном Сарајеву, а не и у Сарајеву у ФБиХ, изнуђена је понашањем кантоналних и федералних власти, рекао је предсједник Пододбора Велимир Дуњић.
Велимир Дуњић - Фото: СРНА
Велимир ДуњићФото: СРНА

- Ове године донесена је изнуђена, али привремена одлука да се не иде у федерално Сарајево и то због више оправданих разлога. Први разлог је то што нам власти у Сарајеву никако не дозвољавају да поставимо спомен-плочу на којој смо хтјели да испишемо неутралан садржај - да је ријеч о одавању почасти невино страдалим припадницима ЈНА у Сарајеву 1992. године - појаснио је Дуњић.

Он је истакао да до сада није дозвољено да се обиљежавање страдања обави на мјесту злочина, већ су присутни "ван свих цивилизацијских и вјерских норми помијерани на улицу, на окретницу и стајалиште".

- Ту смо били изложени провокацијама присталица озлоглашених "Зелених беретки" док смо полагали цвијеће и обављали вјерски обред - каже Дуњић.

Он је нагласио да су 2012. године Министарство унутрашњих послова Републике Српске, невладине организације и удружења упутили кривичну пријаву против НН лица који су на најпогрднији начин вријеђали мајке и сестре убијених припадника ЈНА, званичнике из Српске, као и све остале учеснике меморијалне церемоније.

Дуњић је рекао да ни након више ургенција, Одбор никада није добио одговор надлежних власти у Сарајеву у вези са статусом ове пријаве, без обзира што постоје многи видео и тонски записи.

Он је додао да се и прошле године догодио инцидент јер су одмах по одласку српских делегација из Сарајева положене руже на најпримитивнији начин бачене у контејнер, да би након интервенције чланова Одбора и градских власти биле на кратко враћене, али потом поново бачене у ријеку Миљацку.

- Поента је да ми желимо да нам буду створени услови за обиљежавање наших историјских догађаја у Сарајеву, а који ће бити идентични оним условима које ми обезбјеђујемо припадницима из ФБиХ који обиљежавају њихове догађаје на територији Републике Српске - истакао је Дуњић.

Он је најавио да ће парастос жртвама из Добровољачке улице бити одржан 3. маја у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима у 10.30 часова, након чега је планирано обраћање званичника новинарима у 11.00 часова, те полагање цвијећа на Централно спомен-обиљежје на гробљу у Миљевићима.

Извор: СРНА