latinica  ћирилица
26/04/2017 |  08:12 ⇒ 27/04/2017 | 12:06 | Аутор: РТРС

Оснива се посебан фонд за лијечење обољеле дјеце у Републици Српској (ВИДЕО)

Република Српска ће добити Фонд солидарности за лијечење дјеце обољеле од ријетких болести - резултат је то данашњег састанка предсједника Српске Милорада Додика са представницима удружења, чији су циљеви усмјерени на побољшање услова за лијечење обољеле дјеце.
Додик са представницима хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
Додик са представницима хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Обвезници овог фонда, који би функционисао у оквиру Фонда здравственог осигурања, биће сви запослени у Српској.

Са процентом од 0,25 одсто нето плате, сви запослени у Републици Српској имаће могућност да учествују у овом фонду солидарности. Он није обавезан, али се кроз ово законско рјешење отвара могућност за додатан прилив средстава малишанима којима је новац неопходан за лијечење. Из удружења поручују да је ова иницијатива наставак акције која се већ годинама спроводи.

Предсједница Управног одбора Центра за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић сматра да ће овај фонд ријешити проблеме или олакшати многим родитељима да омогуће својој дјеци оздрављење.

Кабинет предсједника Српске, организујући са овим удружењима хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", до сада је прикупио пет милиона КМ. Да би Фонд био омогућен, прво ће бити израђен Закон о фонду солидарности за дијагностику и лијечење дјеце од ријетких болести, а 20 одсто прикупљених средстава издвајаће се за капитална улагања у објекте и опрему за дијагностику и лијечење.

- Само на основу тренутног стања плата, у фонду солидарности годишње би се прикупљало око 6.383.000 КМ, док ће бити отворена и могућност уплата донација - рекао је Додик.

Фонд неће изискивати никакве додатне трошкове, а сваки грађанин ће у сваком тренутку имати прилику да види стање прилива и одлива средстава. Приједлог закона о овом фонду биће упућен у парламентарну процедуру сљедеће седмице, а очекује се да буде усвојен током љета.