latinica  ћирилица
26/04/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Радио Слободна Европа: СДА пуца по шавовима

Предсједништво СДА је у понедјељак искључило Сенада Шепића из странке, а Шемсудина Мехмедовића, Салку Соколовића и Садика Ахметовића, посланике у ПС БиХ јавно укорило, саопштио је након сједнице Бакир Изетбеговић, пише Радио Слободна Европа.

- Због њиховог понашања у Парламенту, супротног оном које им је странка наложила, није усвојен сет закона о акцизама по хитном поступку, па су битно нарушили углед странке, те им је Предсједништво СДА изрекло мјере одговорности. Али није то једини разлог. Сви су они имали неку акумулацију одлука противних интересима странке, одлукама руководства, те је стога услиједила оваква одлука Предсједништва СДА - навео је Изетбеговић.

Шепић, који је до прије двије године био потпредсједник странке, а тренутно је на службеном путу, након искључења из странке, навео је на друштвеним мрежама да он одавно не припада таквој странци у којој Изетбеговић и његови послушници праве страховладу и не дозвољавају другачије мишљење, макар оно долазило као глас из народа.

Дугогодишњи функционер Салко Соколовић каже да је разочаран због разлога које је навео Изетбеговић.

- Па ми већ више од двије године покушавамо указати Изетбеговићу и његовим истомишљеницима у врху странке да они руше углед СДА, а не ми. СДА, умјесто да иде напријед, да се трансформише да схвати да је ово 2017. година, а не 199.. и нека, тај ретроградни процес, који Изетбеговић води, слаби СДА и мислим да ће је 2018. године на изборима довести на маргину дешавања - рекао је Соколовић.

Разочаран је и један од оснивача странке, дугодишњи функционер, Шемсудин Мехмедовић, нарочито што га је Изетбеговић укорио путем медија. Он каже да је повријеђен и као човјек и као дугогодишњи активиста и члан СДА, "за разлику од Бакира Изетбеговића, који је био увијек у сјени свога оца Алије Изетбеговића и који је свој имиџ градио на основу свог презимена, због чега је и побиједио на задњем страначком конгресу".

- Очигледно је да то садашњем руководству СДА, које је пола под оптужбама, пола у затвору, није важно, него им је важно шта они из свега тога добивају, шта могу ушићарити за себе - каже Мехмедовић.

Аналитичари оцјењују да је урушавање СДА почело самим избором Бакира Изетбеговића за предсједника странке. Још тада је један број чланова навео да је избор извршен под притиском, пријетњама и на недемократски начин.

Одмах на почетку, он је дао до знања да очекује апсолутну послушност свих чланова, за разлику од његовог претходника Сулејмана Тихића за чије вријеме је странка децентрализована. Слиједи отворени сукоб између Бакирових присталица и оних који су указивали на то да странку треба демократизовати.

Кулминација је услиједила приликом локалних избора када је СДА, након 20 година владавине изгубила Сребреницу, а неколико чланова изашло из странке и добило више гласова него СДА у Зеници, Високом, сарајевској оппшини Стари Град.

Странку је разјединила и чињеница да је Бакир Изетбеговић самоиницијативно наступио ангажујући бившег агента за БиХ Сакиба Софтића за ревизију тужбе против Србије, иако Софтић није имао легитимитет.

Политички аналитичар Енвер Казаз наводи да су се након тога низале афере, од изношење нетачних података о отварању наводних 50.000 нових радних мјеста, до посљедње афере незаконитог уступања службеног возила Предсједништва БиХ за приватне потребе његове супруге и неаргументованог објашњења.

- Изетбеговић је особа која је у случају агента Софтића показала да је спремна да лаже и то да лаже јавност на најосјетљивијој теми.. Када је то могао онда не чуди да је говорио неистину и у случају уступања службеног аутомобила и возача, које плаћају порески обвезници, својој супрузи, правдајући то његовим настојањем да је заштити јер јој пријете, иако такву информацију никад није добила ни полиција, ни Министарство беубједности, нити иједан новинар. Дакле, још једном смо доживјели случај "Софтић" због тога што Изетбеговић не може јавно оправдати чињеницу да је злоупотребио положај и да је у лице показао гласачима да је власник државе - каже Казаз.

Казаз оцјењује да, чињеница како руководство странке сатима разговара о нападу на министра цивилних послова Адила Османовића у Сребреници, који је починио њихов члан Хамдија Фејзић и да за то не буде кажњен, а да једног од најобразованијих чланова Сенада Шепића искључе из СДА, јер указује на неправилности у раду руководства странке, говори о начину дјеловања Бакира Изетбеговића.

- То показује да он СДА третира као приватну прћију и да другим људима ускраћује право на мишљење. Онај ко је лагао народ сад хоће да буде нека врста тоталитарног властодршца. Недавно је неко написао да је Алија Изетбеговић основао СДА, а да ће је докусурити његов син. Ствари су само постале видљиве, Бакир Изетбеговић је увијек био оно што се данас показује у јавности; неспособни, неинтелигентни политичар који у тешким политичким условима за БиХ више чува властиту жену него државу. Дакле, комплетна политичка каријера Бакира Изетбеговића изгледа тако; погубљеност која кошта и Босну и Бошњаке - закључује Казаз.

Извор: Радио Слободна Европа