latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:35 ⇒ 19:22 | Аутор: РТРС

Медијске слободе никад угроженије

Медијске слободе нису никада биле угроженије него сада, у ери "нове пост-истине и лажних вијести" послије избора Доналда Трампа за предсједника САД, саопштила је данас организација Репортери без граница.
Репортери без граница (фото: en.rsf.org) -
Репортери без граница (фото: en.rsf.org)

У годишњем представљању Индекса медијских слобода у свијету упозорава се на "веома токсичне" нападе на медије током Трампове медијске кампање и поводом британског референдума о иступању из ЕУ.

Првих пет позиција на основу стања медијских слобода заузимају Норвешка, Шведска, Финска, Данска и Холандија.

Од 180 рангираних земаља, Словенија је сврстана на 37. мјесто, БиХ на 65. позицију, Србија на 66, Хрватска на 74, Црна Гора на 106, а Македонија на 111. позицију.

Ситуација је на прекрентници, наводи се у извјештају.

Медијске слободе угрожене су повећавањем контроле и јачањем ауторитарних лидера широм свијета, додаје се у документу.

САД и Британија пале су за по двије позиције на индексу, на 43. и 40. позицију.

"Изгледа да се нико не бави ерозијом слободе медија у водећим демократијама. Медијске слободе нису била никада толико угрожене", пише у извјештају.

Ситауција је "веома озбиљна" у 72 државе, укључујући Русију, Индију и Кину.

Напади на медије постали су уобичајени и све је више ауторитарних лидера. Дошли смо у доба пост-истине, пропаганде и сузбијања слобода - нарочито у демократијама, наводи се у извјештају.

У извјештају су посебно критиковане Пољска и Мађарска.

Националистичка влада у Варшави оптужена је да је "претворила јавне радијске и телевизијске станице у пропагандне алате" и да покушава да угуши независне дневне листове.

Турска је "прешла у камп ауторитарних режима" послије неуспјешног војног удара против предсједника Реџепа Тајипа Ердгана и сада је постала "највећи затвор у свијету за медијске професионалце", наводе Репортери без граница.

У извјештају се прецизира да је у посљедњих годину дана у скоро двије трећине земаља регистровано погоршање медијске ситуације и да је за више од два одсто опао број држава у којима су медијске слободе оцијењене као "добре" или "прилично добре".

Извор: СРНА