latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:45 | Аутор: РТРС

Иванов: Отклонити правне и политичке препреке, па онда мандатар

Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је, да све док не буду отклоњене правне и политичке препреке, не може да додијели мандат за састав нове владе.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Иванов је рекао да је већина у парламенту обезбијеђена уцјенама да буде прихваћена платформа странака Албанаца из Македоније која је донесена у Тирани, у кабинету премијера Албаније.

- Она према нашем Уставу и законима значи свођење Македоније у подређено стање и зависност од друге државе. То је кривично дјело, а коси се и са заклетвом коју сам дао када сам преузео функцију предсједника да штитим Устав и законе. Ја сам одговоран за суверенитет, територијални интегритет и независност Македоније - изјавио је Иванов.

Иванов је нагласио да је његова одлука превентивна, како се не би створили још већи проблеми.

- Уколико не поштујем Устав, свако може да отвори питање моје одговорности као предсједника јер нисам испоштовао закон. Зато одређени политичари, користећи тренутно стање у региону, стварају представе да неко има нешто лично против њих. Не. Морају се поштовати Устав и процедура која већ постоји, јер ако се они не поштују, одлуке и влада која ће бити састављена без поштовања уставних основа биће нестабилна и оспорена - додао је Иванов.

Извор: СРНА