latinica  ћирилица
26/04/2017 |  10:49 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Москва- Прво мјесто за младе куваре из Бањалуке (ФОТО)

Екипа младих кувара из Бањалуке, коју су чинили професор и ученици четвртог разреда Угоститељско-трговинско-туристичке школе, побиједила је на Омладинском гастрономском фестивалу "Васкрс 2017" у Москви.
Москва: Млади кувари из Бањалуке побједници - Фото: СРНА
Москва: Млади кувари из Бањалуке побједнициФото: СРНА

Прво мјесто они су освојили у номинацијама месна закуска, као и празнични сто, које су подијелили са једном школом из Русије.

Жири је посебено био одушевљен њиховом куваном шунком са ротквицама и луком уз црни хљеб, али су представили и шапе, переце и шљивовицу.

Обучени у традиционалну српску ношњу, они су на фестивалу правили и традиционално руско јело пасха на српски начин.

Професор Предраг Тошић рекао је Срни да је поносан на ученике, њихову вољу, знање и залагање.

"Ово је њихов успјех, али и успјех свих наших ученика и колега", истакао је Тошић, који је за емисију "Православне приче" телевизије "Сојуз" направио српску салату и представио Бањалуку, Републику Српску, као и школу у којој ради.

Ученици Дражен Суботић и Ивана Керезовић рекли су да је било тешко, али да се труд увијек исплати.

"Размијенили смо искуства са колегама из других школа и упознали смо њихове обичаје", рекао је Суботић.

Они су захвалили свима који су им помогли да у Москви учествују на фестивалу који је окупио младе куваре и из других православних земаља - Грчке, Србије, Бугарске.

Посебну захвалност изразили су предсједнику Републике Српске Милораду Додику уз чију помоћ су отпутовали у Москву, затим Представништву Републике Српске у Руској Федерацији, управи, професорима и ученицима школе, те туристичким организацијама Српске и Бањалуке, ресторану "Агапе" из Бањалуке, предузећима "Пађени" и "Садагоси" и Културно-умјетничком друштву "Пискавица".

Представништво Републике Српске у Москви, уз помоћ српског кувара Мише Милошевића, припремило је трпезу са пројом, ћевапима, домаћом кобасицом, баклавом, прасетином, буреком, погачом, гибаницом и другим јелима.

"Наш сто је привукао велику пажњу и све смо раздијелили за двадесетак минута", речено је Срни у Представништву.

Омладински гастрономски фестивал одржан је јуче у Културно-пословном центру Републике Коми у Москви, у организацији Свето-Даниловог манастира и Центра за обнову традиција из Москве.

Осим Представништва Републике Српске, подршку фестивалу дају и Привредна комора Руске Федерације, Савез индустријских синдиката, Центар за развој стратешких пројеката, амбасаде Србије, Грчке, Бугарске, Кипра, Молдавије, Бјелорусије, Национални савез кувара, Московски кулинарски савез.

Извор: СРНА