latinica  ћирилица
26/04/2017 |  11:02 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Шојгу: Војни потенцијал Црне Горе раван нули

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је изјавио да је ступање Црне Горе у НАТО потребно како би се појачала контрола Алијансе на Балкану.
Сергеј Шојгу (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Сергеј Шојгу (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

Према ријечима руског министра, НАТО наставља да врши пројекцију снага у близини руских граница и да укључује у своју сферу нове државе.

- Посљедње одлуке о пријему Црне Горе у Алијансу су директна потврда тога. Војни потенцијал Подгорице је раван нули, али њен географски положај омогућава НАТО-у да појача контролу на Балкану - изјавио је Шојгу на Московској безбједносној конференцији.

Министар одбране сматра да патролирање авиона НАТО-а ваздушним простором Балтика представља пријетњу Русији.

Према његовим ријечима, дјелатност "полицијске" ваздушне мисије НАТО да патролира ваздушним простором Балтика је фактички постала саставни дио тзв. зоне ограниченог приступа која обухвата Калињинградску област и источни дио Балтичког мора.

- Ове акције НАТО-а посматрамо као кршење равнотеже у региону, стварање пријетње по безбједност Русије - рекао је Шојгу.

Навео је да је напад САД на аеродром сиријске војске Шаират угрозио руске војнике. У том смислу, он је потврдио потребу да се предузму додатне мјере да обезбиједе сигурност у групи Руске Федерације у Сирији.

Шојгу је ситуацију у Сирији назвао "хуманитарном катастрофом" и подсјетио је да руски војници пружају хуманитарну помоћ́ Сирији.

Главна тема 6. Московске конференције о међународној безбједности је "Глобална безбједност: Изазови 21. вијека". У конференцији учествује више од 750 гостију, међу којима су министри одбране и делегације, војни експерти и представници академских кругова из 86 земаља, а такође и руководство међународних организација УН, ОЕБС, СОС, ЗНД, ОДКБ, Међународног комитета Црвеног крста.

Извор: Спутњик