latinica  ћирилица
26/04/2017 |  11:21 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Мајкић: Институције БиХ не поштују Закон о јавним набавкама

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас у Сарајеву да БиХ има добар правни основ када је ријеч о јавним набавкама, али да је проблем имплементација тог закона.
Душанка Мајкић - Фото: dnevni avaz
Душанка МајкићФото: dnevni avaz

"Институције БиХ не поштују Закон о јавним набавкама", рекла је новинарима Мајкићева, која је предсједавајућа огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције у Парламентарној скупштини БиХ.

Наводећи да је у доношењу закона 2014. године највише учествовала Агенција за јавне набавке, Мајкићева је рекла да је тада истицано да су у закону заступљена сва правила ЕУ и да је БиХ добила европски закон.

Према њеним ријечима, невладин сектор континуирано тражи промјену закона, не коментаришући при том како се он проводи.

"Све институције БиХ које су добиле мишљење са резервом имају примједбу Канцеларије за ревизију да нису поштовале Закон о јавним набавкама", навела је Мајкићева и додала да се то никаквим законом не може промијенити.

Она сматра да измјена Закона о јавним набавкама неће помоћи да се неки проблем ријеши и да парламент треба да буде упоран у захтјеву извршној власти да буду испуњене обавезе из ревизорских извјештаја.

"Ниједна од институција није се жалила да није добар закон о јавним набавкама, него што га не поштујемо", констатовала је Мајкићева.

Према њеним ријечима, посредством невладиних организација приватни сектор покушава да промијени Закон о јавним набавкама и прилагоди га себи како би лакше долазио до посла.

Мајкићева данас учествује у раду конференције "Јавне набавке у БиХ", коју је организовала Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва у БиХ - Акаунт уз подршку Америчке агенције за међународни развој.

Извор: Срна