latinica  ћирилица
26/04/2017 |  12:01 ⇒ 27/04/2017 | 09:38 | Аутор: РТРС

Одблокирани рачуни "Алумине"; Додик тражи да се испита рад Суда у Зворнику (ВИДЕО)

Завршена је блокада Алумине! Након четрнаест дана рачуни су од јутрос поново у фунцији! Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да свака врста спекулација мора бити одбачена, јер правосуђе мора да ради професионално.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Од Високог судског и тужилачког савјета БиХ тражи да испита рад Основног суда у Зворнику и суспендује предсједника Суда, све док не буде утврђена права истина о проузрокованој блокади.

О напорима који су претходних дана уложени како би дошло до деблокаде, Додик истиче, највише говори то да је радницима у Алумини данас, одмах након деблокаде рачуна, исплаћена плата.

Предсједник Српске је поручио да нико не треба да буде губитник, поготово радници и овај регион Српске у којем је готово 20 хиљада људи директно везнао за пословање ове компаније.

- Морамо да знамо да ли је суд у Зворнику поступио правилно и, ако се утврди да није, да се поднесе кривична одговорност за све који су учествовали у овом, од судија до оних који су то тражили, јер је нанесена озбиљна штета Алумини - закључио је предсједник Српске.

На конференцији за новинаре Додик се осврнуо и на продају акција државног капитала Рудника жељезне руде Љубија. Поручио је да ће Српска имати несумњиво више јавне и друштвене користи. Оцијенио је да је Влада направила сасвим логичан посао и подржала понуду Израел инвестмент групе од 93 милиона КМ у којој је предвиђено давање гаранције запосленима у року од три године, те инвестирање и запошљавање још 300 радника.

- Разговарао сам са Марком Павићем и он је рекао да ДНС у том погледу не може да буде дио већине, али ми смо дужни да предложимо Скупштини. Ако парламент усвоји - усвоји, ако не - ништа, идемо даље. Моје је мишљење да је лоше да остане овакав статус и монопол Митала који се понаша онако како се понаша, који и даље фаворизује систем трансферних цијена, злоупотребљава обрачун добити, дакле, све оно што иде на штету искључиво Републике Српске - рекао је Додик.

Додик је појаснио да је Митал још 2004. године направио уговор у којем је спорно најмање пет ставки, које су тамо наведене, а према којима је готово безначајно 49 одсто акција Српске, на шта су пристали тадашњи продавци у име извршне власти Републике, а тада је предсједник био Драган Чавић.

Предсједник Српске упитао је да ли је Влада требало да прихвати понуду од 63 милиона, а да постоји и понуда од 93 милиона КМ, и шта би данас сви говорили о власти да су прихватили 30 милиона мање.