latinica  ћирилица
26/04/2017 |  12:13 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Ново кредитно задужење Добоја - опозиција против (ВИДЕО)

Одборници СДС-а и скупштинске већине у Добоју подржали су још једно кредитно задужење од шест милиона марака.
Скупштина Града Добоја - Фото: РТРС
Скупштина Града ДобојаФото: РТРС

Опозиција, Социјалистичка партија и СНСД, тај потез критикује јер сумњају у намјену и начин трошења кредита.

Опозиција сматра да је кредитно задужење ново оптерећење за град. Кажу да је све што је планирано овим кредитом требало финансирати из буџетског суфицита из 2015. године, а кредит искористити за подстицај развоја привреде.

Одборник Ведран Глигорић (СП) каже да би убудуће кредити требало да се односе на привреду, као и на улагања која ће донијети корист грађаним, јер "ово можемо само да претпоставимо, нажалост, како ће бити потрошено".

Кредит би требало да послужи за покриће обавеза из ранијег периода од 4 милиона КМ, за израду пројекта главног колектора оборинских вода и пумпне станице од 1,7 милиона и за уклањање спрудова на ријеци Босни, за шта би било издвојено 300.000 марака.

Предсједник Клуба одборника СДС-а Данијел Јошић каже да град Добој редовно отплаћује кредит и годишње отплати пет милиона марака. Каже да неће бити пређен праг од 18 одсто колико је законом предвиђено, те да је ово покушај да Град  добије кредит.

Заговорници још једног задужења тврде да и Република Српска функционише на тај начин и да у томе нема ништа спорно. Међутим, унапријед сумњају у подршку ресорног министарства.

- Уколико Министарство финансија буде сматрало да ово кредитно задужење град може да добије, даће сагласност без обзира што ми одборници СНСД не сматрамо да овом граду треба још један кредит - рекла је Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД у Скупштини Добоја.

Град Добој тренутно отплаћује десет кредита, и годишње за то издваја око пет милиона марака из свог буџета.