latinica  ћирилица
26/04/2017 |  12:19 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

"Јахорина економски форум 2017": Првог дана о унапређењу привредног амбијента

На дводневном пословном скупу "Јахорина економски форум 2017", више од 50 страних и домаћих предавача сутра ће, са очекиваних 300 делегата, гостију и представника медија, отворити дијалог о теми унапређења привредног амбијента Републике Српске, али и цијеле БиХ.

И ове године окупиће се високи званичници из цијеле земље, те представници академске заједнице и корпоративног сектора, а Форум ће бити и мјесто сусрета бројних амбасадора, делегација ЕУ, парламента ЕУ, делагата Грчке, Кине и других земаља региона, али и шире.

Скуп организује Удружење економиста "Свот", под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Агенда другог "Јахорина економског форума" најављује занимљиве предаваче од којих ће се неки први пут представити пословној јавности Републике Српске, односно БиХ, али и региона.

На пленарној сједници "Глобална економска кретања и мале економије", којом ће форум званично и почети, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарком требало би да размотре начине на које се мале економије могу прилагодити глобалним промјенама.

Панел о специјалним економским зонама и могућностима које оне пружају угостиће Хуана Торентса, предсједника ФЕМОЗА /Међународно удружење слободних економских зона/, док ће Бранко Муиџа, као предсједник Савјета страних инвеститора БиХ, али и генерални директор Хајделберг цемент групе за Хрватску и БиХ, дати занимљив осврт на грађевинарство као фактор развоја домаће економије.

Панел, који ће дотаћи и тему одласка младих из земље, бавиће се односом традиционалних индустрија попут дрвне, пољопривредне или металне и нових, модерних које регрутују програмере, инжењере - кадар који традиционално у БиХ стекне одлично образовање, али га искористи у иностранству, саопштено је из Удружења економиста "Свот".

С друге стране, панел о стању и перспективама тржишта рада бавиће се недостатком квалификоване радне снаге, проблемом запошљавања младих, развојем предузетничког духа и самозапошљавања.

Позитивне примјере, међу осталим панелистима, даће Дејан Ракић, власник адвокатских канцеларија у Бањалуци и Сарајеву, и доктор Милан Томановић из Требиња који су, оставши у земљи, показали да млади могу бити темељ будућности, што је уједно и назив овог дијела форума.

Као прилог тези да без обзира на нове тенденције, традиционалне индустрије могу бити изузетно перспективне, планирано је излагање Миленка Стевановића, власника "Стеко центра" из Бијељине, компаније која ради у двадесетак европских земаља, као и у Африци и Кини или Сање Јунгић из ЕНСА БиХ, која се бави производњом пелета и брикета од дрвета.

На панелу "Перспективе развоја дрвнопрерађивачког сектора Републике Српске" биће указано на позитивне примјере, али и разговарано о изазовима привредника и подршци власти која је потребна да би амбијент за пословање био повољнији.

Овогодишњи "Јахорина економски форум" значајну пажњу посветиће улози медија у креирању пословне климе на панелу који ће водити Борислав Миљановић, бивши новинар и оснивач групације "Репрезент систем".

Форум ће угостити и америчко-њемачког слободног новинара, историчара и економског аналитичара Вилијема Енгдала.

Очекује се да овај форум прерасте у традиционално окупљање, те да заузме своју позицију међу водећим пословним дешавањима овог типа у региону и да уједно привредницима и представницима БиХ помогне у размјени идеја, знања и искустава која могу помоћи креирању бољег пословног амбијента, привлачењу нових инвестиција и свеопштем привредном развоју, како Републике Српске, тако и цијеле БиХ.

Панели овогодишњег "Јахорина економског форума" биће одржавани у хотелима "Термаг" и "Вучко".

Извор: СРНА