latinica  ћирилица
26/04/2017 |  13:06 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Радови на изградњи аутопута "9. јануар" теку предвиђеном динамиком (ВИДЕО)

Ауто-пут "9. јануар" који ће повезати Бањалуку и Добој сваким даном добија свој коначан облик. Урађено је око 70 одсто предвиђених радова, а прве најаве грађевинске сезоне која слиједи, обећавају. Буде ли све текло по плану, Српска ће до краја године добити нових више од 36 километара савременог аутопута.
Изградња аутопута - Фото: РТРС
Изградња аутопутаФото: РТРС

Грађевинска сезона тек предстоји, а први слојеви асфалта већ су ту-стање на терену, када је ријеч о изградњи аутопута Бањалука-Прњавор, обећава. Изградња инвестиције вриједне 158 милиона еура приводи се крају.

"Паралелно са овим радовима настављају се завршни радови на другом дијелу трасе. За сада радови иду предвиђеном динамиком", истакао је Душан Топић, директор предузећа "Аутопутеви Републике Српске".

Упоредо са аутопутем гради се и Центар за одржавање и контролу саобраћаја из којег ће надлежни, видеонадзором пратити дешавања на овој дионици ауто пута. На овом пројекту ради преко 600 радника, а када све буде готово од Бањалуке до Добоја стизаће се за 40-ак минута.

Када буде изграђен аутопут од Добоја до Сарајева, истом трасом, од највећег града Српске до Сарајева стизаће се за два сата вожње.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Неђо Трнинић, рекао је да до сада орјентационо одрађено око 70 одсто радова предвиђених уговором.

Нова грађевинска сезона тек слиједи, а буде ли текло све како је планирано, један дио дионице у дужини од 10 километара могао би бити пуштен у саобраћај средином године. Завршетком изградње дионице аутопута "9. јануар" од Бањалуке до Прњавора, Српска ће моћи да се похвали са укупно 110 километара аутопутева.