latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:08 | Аутор: РТРС

Ђокић: Важна деблокада рачуна "Алумине"

Министар индустрије енергетике и рудаства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је Срни да је веома важно да је деблокиран рачун "Алумине" и да се сада може наставити нормалан процес производње у овом предузећу.
Ђокић у Алумини (фото: Алумина) -
Ђокић у Алумини (фото: Алумина)

Он је навео да је то урађено захваљујући разумијевању свих оних који су дио овог процеса.

"Успјели смо да пронађемо рјешење, а уз то треба истовремено радити на рјешавању овог питања, како више не бисмо долазили у ситуацију сличну овој блокади", рекао је Ђокић.

Он је додао да је у току јучерашњег дана имао интензивне консултације о могућности да се уђе у поступак коначног рјешавања питања спорног потраживања Укио банке од Фабрике глинице "Бирач" у Зворнику. "Сада је таквим активностима погођена `Алумина` која послује након што је отворен стечајни поступак", рекао је Ђокић.

Он сматра да се након свега изводи једно занимљиво искуство, а то је некоординација у оквиру правосудних институција и немогућност адекватног и брзог дјеловања правосудних институција у ситуацијама када постоји овако сложен проблем.

"Сматрам да је вријеме и да је ово један од повода да се том питању координације и дјеловања правосудних институција посвети другачија пажња", рекао је Ђокић.

Основни суд у Зворнику блокирао је рачун "Алумине" 12. априла.

Деблокада рачуна "Алумине" услиједила је након одлуке Окружног привредног суда у Бијељини од понедјељка, 24. априла, којом је Фабрика глинице "Бирач" у стечају добила спор против литванске Укио банке, која је ту фабрику тужила за потраживање од 155 милиона КМ.

Извор: СРНА