latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:19 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Деблокада рачуна "Алумине" добра вијест; Чавић- ситуација ће остати непромијењена (ВИДЕО)

Актуелне привредне теме- Алумина и РЖР Љубија и данас су били главна тема посланика Народне скупштине Републике Српске, али ван скупштинске сале.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Ставови два блок, и даље су подијељени у вези са продајом Љубије израелској компанији, али и једни и други очекују да ће јавно саслушање отклонити бројне нејасноће.

Деблокада рачуна Алумине добра је вијест и за власт и за опозицију, а такав епилог резултат је састанка који је у Влади Српске.

На састанку којем су присуствовали и премијерка Жељка Цвијановић, стечајни управник Бирча Лазо Ђурђевић и предсједник Управног одбора Алумине Милорад Мотика, констатовано је да се компанији мора омогућити несметан рад, јер уништена фабрика не треба никоме.

- Договорено је да Алумина данас мора бити деблокирана да би радници примили плате јер је био угрожен технолошки процес у Фабрици. Разговарало се само о модалитетима наставка њеног рада и да се не може угрозити више од 2.000 радних мјеста - рекао је Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а и потпредсједник ове партије.

За НДП-овог Драгана Чавића добро је што је рачун одблокиран, али, тврди, да ће ситуација у том предузећу остати непромијењена. Сматра да до блокаде не би ни дошло да је спроведена истрага у Фабрици глинице Бирач.

- Проблем је што у Алумини група људи управља ресурсима без икакве контроле и њима је интерес да у овом предузећу остане постојеће стање, односно без власништва и управљана, те годишњим приходом од 200 милиона КМ - сматра Чавић.

Министар индустрије енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас за Срну да је веома важно да је деблокиран рачун Алумине и да се сада може наставити нормалан процес производње у овом предузећу.