latinica  ћирилица
26/04/2017 |  14:20 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

"Понуда Израел инвестмент групе о Љубији добра за Српску"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће Српска, уколико Народна скупштина прихвати понуду "Израел инвестмент групе" о куповини акција државног капитала РЖР "Љубија", несумњиво имати више јавне и друштвене користи, те ће са становишта коришћења рудног ресурса имати далеко бољу позицију.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Моје је мишљење да је лоше да остане овакав статус и монопол 'Митала' који се понаша како се понаша, који и даље фаворизује систем трансферних цијена, злоупотребљава обрачун добити, значи све оно што иде на штету искључиво Републике Српске. 'Митал' неће тек тако изаћи из тога, ући ће нови сувласник који ће тјерати на транспарентност тако да би имали далеко више јавне и друштвене користи", истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је оцијенио да је Влада Републике Српске направила један сасвим логичан посао и подржала понуду "Израел инвестмент групе" од 93 милиона КМ у којој је предвиђено давање гаранције запосленим у року од три године, те инвестирање и запошљавање још 300 нових радника.

"Дугорочно гледано ми смо задужени да бранимо и штитимо интересе Републике и ја у потпуности разумијем и поштујем раднике који раде у 'Миталу' и увјерен сам да ова понуда не задире у њихов статус и њихове позиције, да неће изгубити радна мјеста. Гледао сам синдикат који је довео и синдикат из Зенице, наводно се нешто солидаришу, а у суштини ријеч је о томе да се та добит коју 'Митал' остварује трансферише према Зеницу, а не да остаје у Приједору", истакао је Додик.

Он је појаснио да је "Митал" још 2004. године направио уговор у коме је спорно најмање пет ставки које су тамо наведене, а према којима је готово безначајно 49 одсто акција Српске, на што су пристали тадашњи продавци у име извршне власти Републике, а тада је предсједник био Драган Чавић, који се опет укључује у овај проблем.

"Свих ових година једино што смо имали од 'Митала' то је да је задржавао неку производњу, а установили смо да се посредством такозваних трансферних цијена добит дислоцира на неке друге дестинације. Добит је избачена из Републике Српске тако што је системом повезаних лица 'Митал' продаје својим фирмама у систему и креира добит на мјесту које њему најбоље одговара, а не одговара му тамо гдје има 49 одсто. Као што му не одовора ни да направи добит од десет милиона од чега би 4.900.000 морао да да Влади Српске, али онда они то избаце и направе добит од 100.000 КМ, а остало заврши негдје гдје заврши", појаснио је Додик.

Он је нагласио да је основни уговор који је потписан са "Миталом" потпуно неповољан за Републику Српску, јер у њему постоје одредбе које предвиђају апсолутну доманицију и над оних 49 одсто акција којим је као наводно држава управљала.

"Ми смо процијенили да би било можда добро да понудимо 'Миталу' да то откупи од нас и да се то ријеши, с обзиром на то да може да дође до проблема, а ми не можемо ништа да утичемо", рекао је Додик, нагласивши да "Митал", према том уговору потписаном 2004. године, располаже са цијелом добити, а и оно што утврде као добит могу да донесу одлуку да инвестирају тако да власник ових 49 одсто у том погледу не може ништа да добије.

"Потпуно је бесмислено да Влада и Република Српска задржавају такву позицију и да ми будемо и даље присутни са 49 одсто, а да никаква права не можемо да остваримо, нити имамо право да одлучујемо", констатовао је предсједник Српске.

С друге стране, појаснио је он, дио стручњака који раде на тим питањима кажу да "Митал" врши експлоатацију само на мјестима гдје има доминантна количина руде, а оно што се зову "џепови" буде затрпано и трајно изгубљено за експлоатацију, јер је то, према њиховом мишљењу, мање квалитетно.

"Стручњаци процјењују да би у наредних пет-шест година 'Митал' са овим начином експлоатације завршио комплетан посао у Приједору. То значи да би за пет, шест или осам година 'Митал' престао тамо да ради, изгубила би се и радна мјеста и руда, а и ових 49 одсто за који сада можемо да добијемо и новац и права. То би била нула испод нуле. Држава би добила социјалне проблеме", појаснио је Додик.

У сваком случају, каже он, резон власти Српске био је да је потребно да се посредством јавног конкурса позову заинтересовани инвеститори да то купе.

"Прва понуда 'Митала' је била 25 милиона што је било неприхватљиво за нас, и ми смо обновили позив, а касније се укључила и друга фирма са којом раније није било никаквих разговора како данас неки спекулишу. Разумијем потребу опозиционих политичара да од свега направе неку врсту спекулације или афере, али ранијих разговора није било. Потом смо ишли даље и каснија понуда је била 40 милиона, разговарали смо са 'Миталом', долазили су њихови адвокати и дошли смо до цифре од 63 милиона, али је 'Митал' искључиво тражио да се у тих 63 милиона ријеши проблем трансферних цијена, односно да ми кажемо да тај проблем не постоји. Наравно, ми смо то одбили и расписали нови поступак у којем долази понуда од 93 милиона и понуда од 63 милиона што је енормно више него почетних 25", прецизицирао је Додик.

Он је запитао да ли је Влада требало да прихвати понуду од 63 милиона, а постоји и понуда од 93 милиона, и шта би данас сви говорили о власти да су прихватили мању понуду, да су лопови и криминалци.

"У сваком случају, коначну одлуку донијеће Народна скупштина, како је и предвиђено законом. Ако парламент усвоји - усвоји, ако не - ништа, идемо даље", рекао је Додик, одбацивши да је било кога звао и утицао на његово гласање о овој одлуци када буде на дневном реду парламнета.

Он је рекао да је о томе разговарао само са лидером ДНС-а Марком Павићем, који је рекао да ДНС не може да буде дио већине у овом случају, што је, каже Додик, њихово легитимно право и то неће утицати на коалицију.

Извор: Срна