latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:16 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Парламент Српске прихвата препоруке и обавезе за чланство у СЕ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да парламент Српске прихвата препоруке и обавезе које подразумијевају чланство у Савјету Европе, и да акте које доноси усклађује са основним демократским начелима и принципима поштивања људских права и владавине закона.
Драхослав Штефанек и Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Драхослав Штефанек и Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Током састанка у Бањалуци са новоименованим шефом делегације Савјета Европе у БиХ Драхославом Штефанеком, Чубриловић је подсјетио да је Република Српска консензусом усагласила рјешење у вези са одлуком Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци".

"Очекујем да и Федерација БиХ одреди прихватљив начин избора два члана Предсједништва БиХ, како би се испунила и обавеза коју има БиХ, као једна од 47 земаља чланица Савјета Европе", истакао је Чубриловић.

Када је ријеч о изборном процесу, Чубриловић сматра да би најфункционалније и најекономичније било објединити опште и локалне изборе у Републици Српској и БиХ, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

"Измјенама Изборног закона БиХ треба да се одреди да компензациони мандат припада искључиво политичкој странци, а не посланику, који нема обавезу ни према бирачком тијелу нити према странци која му је поклонила мандат", истакао је Чубриловић.

Он је констатовао да је Народна скупштина Републике Српске најфункционалнији и најефиксанији парламент у БиХ у доношењу и спровођењу закона и других аката који су од интереса за грађане, привреду и развој парламентарне демократије.

Чубриловић је пожелио добродошлицу Штефанеку и изразио спремност Народне скупштине да активно учествује у пројектима који се реализују у сарадњи са канцеларијом Савјета Европе у БиХ.

Извор: Срна