latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:50 | Аутор: РТРС

Градишка: Отворена изложба слика Слободана Видовића

У старој згради Вијећнице у Градишци данас је отворена изложба "Ратхаус/зеро" академског сликара Слободана Видовића.
Градишка - Отворена изложба "Rathaus/zero" - Фото: СРНА
Градишка - Отворена изложба "Rathaus/zero"Фото: СРНА

Изложбу је отворио начелник општине Зоран Аџић у присуству представника Унеска, Министарства цивилних послова БиХ, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Завичајног музеја Градишка, те бројних јавних установа и грађана.

Аџић је истакао да су, након пет година, отворена врата вељелепног историјског објекта Вијећнице у Градишци, једине Вијећнице у БиХ која није реконструисана и завршена.

"Реконструкција Вијећнице почела је 2006. године, заустављена је 2012. када су обновљени фасада и кров зграде. А сада почињемо реконструкцију њене унутрашњости са бисмо је предали грађанима на употребу", рекао је Аџић и навео да је предвиђено да у Вијећници буду просторије Народне библиотеке, Завичног музеја, Ликовне галерије и Радио Градишке.

Он је нагласио да је локална управа већ издвојила 50.000 КМ за почетак обнове и да ће у наредном периоду покушати да, уз помоћ међународних организација, обезбиједе средства за адаптацију и реконструкцију простора.

Аутор изложбе Слободан Видовић, који је родом из Градишке, а живи у Бањалуци, рекао је да је амбијент Вијећнице одличан за овакве изложбе и изразио наду да ће општина, у сарадњи са Министарством цивилних послова или посредством европских фондација, добити подршку за завршетак Вијећнице.

Професор на Академији умјетности у Бањалуци Весо Совиљ рекао је да је Слободан Видовић софистицирани умјетник који је боравио у Америци и у Паризу и са собом донио дах Европе и свијета у Градишку.

Вршилац дужности директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић каже да је ова изложба једна у низу манифестација којима је обиљежен Дан општине Градишка - 24. април.

"Ова изложба је најинтересантнија јер смо кренули у нови пројекат обнове зграде Вијећнице, бисера архитектуре у Градишци, која је саграђена крајем 19. вијека за вријеме Аустроугарске у псеудомаварском стилу", навео је Вујиновић.

Изложба ће бити отворена до 15. маја.

Извор: Срна