latinica  ћирилица
26/04/2017 |  15:52 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Бањалука: Ребаланс буџета за 2017. годину пред одборницима Скупштине града (ВИДЕО)

Пред одборницима бањалучке градске скупштине данас ребаланс буџета за 2017. годину. Основни разлог- рефинансирање дуга. Ребалансом је предвиђено повећање градског буџета осим сервисирања дуга послужиће и за још неколико пројеката, али и рјешавање комуналних и инфраструктурних питања.
Бања Лука - Фото: РТРС
Бања ЛукаФото: РТРС

Ребалансом је предвиђено повећање буџета за око 70 милиона марака. Овим средствима биће отплаћена стара дуговања. Расподијелили смо период отплате са четири на десет година, а обезбијеђена је и знатно нижа камата, истиче градоначелник, Ирог Радојичић. Позитиван ефекат на годишњем нивоу износиће и до неколико милиона, у овој години ријеч је о пет милиона марака, тврди Радојичић.

"Додатна средства од ребаланса биће употребљена у неке друге пројекте. Прије свега у рјешавање комуналних и других инфраструктурних питања на саобраћајницама. Додатно опремање зимске службе, али и два нова пројекта, европску престоницу културе и туристичку промоцију. Ту је и даља сарадња са Мајкрософтом око електронске управе", рекао је градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић.

У току је поступак јавне набавке, а изабран је и понуђач који нуди најмању камату за рефинансирање дуга.

Уколико не буде жалби, након жалбеног рока услиједиће потписивање уговора, истакао је Радојичић. Опозиција тврди, за дуг града и стање градских финансија криве су бивше градске администрације.

"Буџет града је талац пословања Топлане која већ сада има дуг од 95 миилиона марака. Наравно ово све иде у прилог банкартском сектрору", истакао је ово Предраг Вулин, одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука.

Вулин тврди да је банкама у интересу да имају град као дугорочног коминтента, јер, каже, сврха пословања банака је остваривање профита.