latinica  ћирилица
26/04/2017 |  17:45 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила Нацрт закона о страним улагањима

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о страним улагањима којим се уређују права, обавезе и статус страних улагача, те рад Републичког савјета за стране инвеститоре и промоција и привлачење страних улагања у Српску.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Нацртом овог закона уређују се и облици страних улагања, као и органи надлежни за њихово одобрење.

Разлози за доношење новог закона су потреба унапређења законодавства у овој области, пратећи измјене у Закону о политици директних страних улагања у БиХ, којим су побољшане и дорађене поједине одредбе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"Предложене измјене нису биле већег обима. Међутим, водећи рачуна о томе да је овај закон до сада мијењан и допуњаван више пута, чиме је измијењено више од половине чланова основног текста прописа, предлагач је, примјењујући члан 59 став 1 Правила за израду закона и других прописа Републике Српске, предложио доношење новог закона са истим називом", наведено је у саопштењу.

Нови закон врши додатну либерализацију и у сектор медијских послова и преко 49 одсто основног капитала пословног субјекта, у изузетним случајевима и уколико је допуштено прописима којима је уређена ова област.

"С озбиром на улогу и значај јединица локалних самоуправа у привлачењу страних улагања и важност сарадње локалног и републичког нивоа, Закон је допуњен и новим члановима којим је обрађена ова тематика", додаје се у саопштењу.

Влада Републике Српске донијела је уредбу о измјенама и допуни уредбе о изношењу и уношењу ефективног страног новца, конвертибилних марака, чекова и хартија од вриједности.

Разлог за доношење ове уредбе јесте потреба испуњења обавеза из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца и финансирања терористичких активности, истиче се у саопштењу.

Овом уредбом износ који резидент /физичко лице/ у путничком промету са иностранством може износити у ефективном страном новцу или чековима, као и нерезидент /физичко лице/ у ефективном страном новцу од износа противвриједности стране валуте повећан је са 2.500 на 10.000 евра.

Уредба је допуњена одредбом којом је прописано да је физичко лице, осим ефективног страног новца, конвертибилних марака и чекова, дужно да пријави хартије од вриједности и све друге физички преносиве инструменте плаћања у складу са прописом којим се уређује спречавање прања новца и финансирања терористичких активности.

Влада Републике Српске усвојила је 17. извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН.

Министри у Влади Републике Српске дали су сагласност на Нацрт меморандума између Владе Србије и Владе Српске о сарадњи у области ваздухопловства, а министар унутрашњих послова Драган Лукач овлашћен је да у име Владе Српске потпише меморандум.

Надлежни органи за реализовање овог меморандума су Министарство одбране Србије и Хеликоптерски сервис Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о иницијативи Мултинационалне холдинг групе за закључење Меморандума о сарадњи у области туризма и дала сагласност на Меморандум о разумијевању у области туризма.

Влада је овластила министра трговине и туризма у Влади Републике Српске Предрага Глухаковића да потпише Меморандум о разумијевању између Владе Републике Српске и Мултинационалне холдинг групе, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

"Меморандумом је предвиђено да се активно и партнерски ради на изградњи нових и унапређењу постојећих забавно-туристичких капацитета и потенцијала Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Меморандум предстваља полазни документ и основу за све будуће преговоре између уговорних страна.

Влада Српске усвојила је и информацију о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига за потребе Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица ради реализације активности планираних "Пројектом пописа и евидентирања српских жртава у рату у БиХ /трагични сукоб у региону/, у периоду 1992-1995. година".

Постоји сагласност Владе да министар управе и локалне самоуправе потпише Споразум о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у складу са уредбом о начину кориштења података из Централне базе другог примјерка матичних књига.

Министри су усвојили годишњи извјештај о пословању и годишњи обрачун Јавне установе Национални парк "Сутјеска", за период од 1. јануара до 31. децембра прошле године, као и овогодишњи план рада и пословања те установе.

Влада Републике Српске усвојила је годишњи извјештај о пословању и годишњи обрачуна Јавне установе Национални парк "Козара" из Приједора за прошлу годину, као и овогодишњи плана рада и пословања те установе.

Извор: СРНА