latinica  ћирилица
26/04/2017 |  18:39 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Парламентарна већина на нивоу БиХ у дубокој кризи (ВИДЕО)

СДА пуца по шавовима. Парламентарна већина на нивоу БиХ је у дубокој кризи.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Након што је лидер СДА Бакир Изетбеговић подијелио црвене и жуте картоне четворици посланика ове странке у Представничком дому, они су најавили формирање властитог посланичког клуба. Сенад Шепић већ истиче кандидатуру за бошњачког члана Предсједништва. Нови испит је Изборни закон, који ускоро стиже у парламeнтарну процедуру.

Самопроглашени врховни арбитар у унутарстраначкој политичкој утакмици у СДА Бакир Изетбеговић, четоврици непослушних играча у Парламенту БиХ подијелио је црвене и жуте картоне. "Поцрвенио" је Сенад Шепић, а Салко Соколовић, Садик Ахметовић и Шемсудин Мехмедовић добили су "жуту" опомену арбитра Изетбеговића. Резултат- жута минута СДА четворке који су одлучили да формирају самостални клуб посланика.

- То је непримјерен начин комуникације за бишвим потпредсједницима, са члановима Парламента и то говори више о њему и начину на који он води странку и односу према људима. Ми нисмо и нећемо бити полтрони Бакира Изетбеговића и не прихватамо такву врсту уцјена - категоричан је Ахметовић.

Да је Сенад Шепић "поцрвенио" сазнао је на службеном путу у Стразбуру. Узвраћа ударац и најављује игру у утакмици за бошњачког члана Предсједништва БиХ. Изетбеговић је каже одавно приватизовао СДА, а акцизе су само повод за унутарстраначки обрачун.

- Они су увијек тражили повод да се обрачунају са људима који не пристају да их неко вара - каже Шепић.

Потпредсјеник СДА и предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић до сада је два пута у невјерици тражио понављање гласања о акцизама. Ипак и даље тврди да је СДА стабилна и да имају већину на нивоу БиХ.

- СДА је велика и стабилна политичка странка. Наши органи функционишу без икаквих проблема, почевши од Конгреса, Главног одбора, Предсједништва и предсједника странке - тврди Џаферовић.

Из СДА поручују да одметнута четворка нема свијетлу политичку будућност. Многи из СДА су покушали без СДА, али нису успјели.

Ахметовић одговара: "Покушали су када је био Алија, али Бакир није Алија...".

Одласком четворке, лидер СДА губи и парламентарну већину на нивоу БиХ. Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић каже да на нивоу БиХ и у Федерацији постоји само мањинска власт. Нови тест је приједлог Изборног закона, који ХДЗ ускоро треба да упути у парламентарну процедуру.

- Што се тиче Изборног закона, ја сам увјерен да ћемо, иако данас на терену имамо реакције какве имамо, имати измјене и допуне овог закона у наредна три мјесеца у Парламенту - каже Човић.

Тренутно, до избора је остало више од годину дана. Загријавање играча за предизборну утакцмицу већ је почело. До тада, по свему судећи, парламентарна већина на нивоу БиХ биће формирана од тачке до тачке дневног реда.