latinica  ћирилица
26/04/2017 |  19:10 | Аутор: РТРС

Ангела Меркел угостила 20 најутицајнијих жена свијета

Двадесет најутицајнијих жена свијета окупило се у Берлину на позив њемачке канцеларке Ангеле Меркел на састанку названом "Women 20" који се организује у склопу њемачког предјседавања скупом 20 најмоћнијих земаља свијета Г20.
Иванка Трамп, Кристин Лагард и Ангела Меркел на самиту "Women 20" - Фото: getty
Иванка Трамп, Кристин Лагард и Ангела Меркел на самиту "Women 20"Фото: getty

Иако је Меркелова као домаћица састанка засигурно најснажнија фигура овог окупљања, свјетла рефлектора ипак је преузела кћерка америчког предсједника Доналда Трампа, Иванка, која је у Берлину представљала Сједињене Америчке Државе. Баш попут праве звијезде, Иванку су фоторепортери пратили у стопу, од слијетања на аеродром до одласка у хотел и учешћа на састанку.

А она је већ при доласку у Берлин привукла пажњу с обзиром на то да је долетјела редовном линијом, а не приватним авионом, као и потезом да сама носи пртљаг до аутомобила.

Међу осталим учесницима састанка "Women 20" истакла се и модним креацијама, баш као и холандска краљица Максима која је такође учествовала у "женским разговорима".

Њемачки медији су ово окупљање уочи састанка Г20 који се за двије недјеље одржава у Хамбургу назвали "великим успјехом нежне дипломатије канцеларке Ангеле Меркел", и својеврсном потврдом како жене заузимају високо и важно мјесто у политичком, али и пословном свијету, пише "Вечерњи лист".

Овом пословном сегменту додатни печат дало је присуство шефице Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, која се с Меркеловом састала и прије неколико недјеља у склопу састанка њемачке канцеларке и водећих људи свјетских финансијских институција.

Организацију оваквог скупа треба гледати и кроз призму односа ЕУ, посебно Њемачке, и САД, кроз који ће Ангела Меркел преко Иванке Трамп покушати да утиче на њеног оца.

Осим својом појавом, Иванка је и у свом говору привукла пажњу медија изјавивши како себе сматра феминисткињом.

- Вјерујем да сам феминисткиња, зато што се залажем за једнакост полова у свим сегментима. Овдје смо да о томе расправљамо и да покушамо да то објаснимо онима који мисле другачије - казала је Иванка, додајући да је она "још на почетку", те највише жели да слуша и учи, али и утиче на ставове свог оца Доналда Трампа који је често имао сексистичке изјаве, истиче Си-Ен-Ен.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел у свом је наступу нагласак ставила на важност жена у пословном свијету, казавши како још не може да објасни чињеницу да тек сваку десету компанију у Њемачкој покреће жена.

– Баш као што се ни ја нисам одлучила да покренем фирму, слично изгледа размишљају и друге жене. Управо зато потребни су овакви састанци. Требало би можда основати и посебан фонд којег би рецимо пуниле земље попут Њемачке, САД, Канаде или Холандије, а којим би управљала Свјетска банка. Он би по потреби био надопуњаван - рекла је Ангела Меркел.

Извор: Блиц