latinica  ћирилица
26/04/2017 |  20:15 ⇒ 27/04/2017 | 09:25 | Аутор: РТРС

Човић у Телерингу: Потребна суштинска промјена кроз Устав БиХ (ВИДЕО)

Хрвати већ дуже вријеме воде борбу у Федерацији о избору њихових представника у заједничким институцијама. Први човјек ХДЗ-а и хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић тренутно рјешење види у новом Изборном закону, али се то никако не свиђа бошњачким политичарима.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић сматра да се неће ништа витално промијенити новим законом, већ само купити мир за идућих 18 мјесеци. Каже да је то само Изборни закон и да је потребна суштинска промјена кроз Устав БиХ, а за то треба двотрећинска већина.

- Треба удовољити одлуци Уставног суда БиХ о конститутивности народа. Другим ријечима, како изабрати број представника у Дому народа једног, другог и трећег народа, односно број осталих. Бирамо 17 представника Хрвата, Бошњака и Срба и одређени број осталих. И онда се они бирају како се и досада бирало за државни ниво. Што се тиче Предсједништва БиХ, приједлог је такав да не желимо да један народ бира другом народу представнике - рекао је Човић гостујући у емисији Телеринг Радио-телевизије Републике Српске.

Закон о акцизама само је разоткрио оно о чему се већ мјесецима прича, да већина на бх. нивoу не функционише. Став првог човјека ХДЗ је да се мора наћи договор без прегласавања.

- Ми смо то жељели увијек цјеловито сагледати и заштити све дијелове унутар система који се баве реалном производњом у БиХ, да не дођу у тежу ситуацију. Вјерујем да ћемо имати довољан број "руку" да то рјешење прође - рекао је Човић.

Човић је навео и да Хрвати имају приједлог када је ријеч о закону о РТВ сервису, за који вјерујe да има могућност проласка у Парламенту.

Погледајте шта је још хрватски члан Предсједништва БиХ и први човјек ХДЗ-а рекао о европском путу БиХ, односима са земљама региона, положају Хрвата, односу са предсједником Српске Милорадом Додиком...