latinica  ћирилица
26/04/2017 |  21:01 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Тачи наставља са увредама- односе Београда и ЕУ назвао "одвратним"

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи наставио је са увредљивим реаговањима на критике званичника ЕУ, који сматрају претећим његове изјаве о националном уједињењу Албанаца, и назвао је "одвратним" како је он оцијенио "пријатељске односе званичника ЕУ са Београдом".
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

- Ти пријатељски односи званичника ЕУ са Београдом и такве изјаве веома су досадне, одвратне и неприхватљиве за Косово, поготово због неоправданог кашњења у визној либерализацији са Косовом - рекао је Тачи, преноси приштински лист Газета експрес.

Према његовим тврдњама, "српски национализам је пријетња по ЕУ", а "Београд наставља да ради на дестабилизацији региона и успостављању моћног утицаја Русије у Србији, укључујући војне базе и борбене авионе 'миг'".

Тачи је и синоћ на Фејсбуку бирао непримјерене ријечи за наводну пропаганду Србије о покушајима стварања "Велике Албаније", а ЕУ позвао да не потпада под тај утицај и да Косово третира као "независну и суверену државу".

Претходно је у понедељак путем те друштвене мреже критиковао реаговање европског комесара Јоханеса Хана на изјаве политичара Албанаца о промјени граница на Западном Балкану, наводећи да то показује како Европској унији "недостају вођство и визија" у конкретизацији европске перспективе за Косово.

Хан је, послије разговара у Бриселу са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, поручио да су неприхватљиве и контрапродуктивне изјаве појединих лидера у региону којима призивају промјену граница.

Европски комесар је изразио разочарање због "запаљивих изјава појединих лидера у региону" и упозорио да се такве изјаве могу "обити о главу" онима који их изговарају.

- Желио бих да изразим своју разочараност, чак и изнервираност, због запаљивих изјава појединих лидера у региону. Такве поруке, које могу да се схвате као мијешање у унутрашња питања сусједних земаља и призивају мијењање граница нису прихватљиве и више су него контрапродуктивне - нагласио је Хан.

Извор: Танјуг