latinica  ћирилица
27/04/2017 |  16:19 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

"Институт за нестала лица БиХ и Комисија не раде у интересу тражења несталих из Српске"

Одбор за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске мишљења је да Институт за нестала лица БиХ и Међународна комисија за нестала лица не раде у интересу тражења несталих лица на подручју Српске.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

- Одбор је препоручио Влади Републике Српске да се изјасни о евентуалном преносу надлежности у процесу тражења несталих лица на ниво БиХ - рекао је Срни предсједник овог одбора Недељко Гламочак.

Он каже да је овакав став Одбора или других надлежних органа Републике Српске занемарен још 2008. године када је донесен Закон о несталим лицима на нивоу БиХ и када је формиран Институт за нестала лица БиХ.

- Тада је пренесена надлежност у области тражења несталих лица на ниво БиХ, коју је до тада имала Комисија за тражење несталих лица Републике Српске - подсјетио је Гламочак.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, који је присуствовао сједници Одбора, рекао је Срни да је став ове организације да Српска не треба дати позитивно мишљење о Споразуму о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица.

- Наша организација је против давања позитивног мишљења Међународној комисији за нестала лица, јер ова комисија и Институт за нестала лица БиХ раде пристрасно и само у корист тражења несталих лица бошњачке националности - рекао је Митровић.

Он је навео да постоје докази да је уз помоћ Међународне комисије за нестала лица, Хашког трибунала и сателитских снимака пронађено више од 4.000 несталих лица бошњачке националности, док за то вријеме није пронађено ниједно нестало лице са списка несталих из Републике Српске.

Митровић је рекао да Република Српска још трага за 1.663 нестала војника и цивила.

Одбор за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске на данашњој сједници у Бањалуци разматрао је давање мишљења на приједлог одлуке о ратификацији Споразума о статусу и функционисању ИЦМП-а, који је потписан 15. децембра 2014. године у Бриселу.

Предсједништво БиХ је сједници 28. јануара 2016. године донијело одлуку о приступању БиХ Споразуму о статусу и функционисању ИЦМП-а, а Савјет министара БиХ је 6. априла утврдио приједлог одлуке о ратификацији овог споразума.

Извор: СРНА