latinica  ћирилица
27/04/2017 |  17:21 ⇒ 28/04/2017 | 12:29 | Аутор: РТРС

Додик: Губитком економског губи се и национални идентитет (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, под чијим покровитељством се одржава "Јахорина економски форум 2017.", рекао је данас за РТРС да је веома важно одржавање оваквих форума, наводећи да је то прилика да се на једном мјесту окупе представници власти, привредници и људи из области науке.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Форум је окупио људе из извршне власти, политичаре, привреднике, људе који се баве науком, који су у прилици да се упознају са савременим токовима и праксама. Важно је да покушамо да одредимо поступке који ће нас интегрисати у глобалне процесе. Очигледно је да мале економије никаквом врстом изолације ништа не могу да постигну, а да глобални процеси траже апсолутно оспособљене кадрове и власт која прати савремене токове - навео је Додик.

Додик је рекао да је без привлачења инвестиција, развоја пословања и трговине немогуће очекивати напредак.

Предсједник Српске истиче да је у процесима у којима се свијет налази сукобљено неколико економских модела, али да је свима њима заједничко промовисање профита, те да се у том погледу свјетске економије не разликују.

- И кинеске и америчке компаније у свом пословању фаворизују искључиво добит. Наравно, постоје нијансе које то разликују. Док је кинеска привреда оријентисана ка глобализацији у чијем је центру држава, с друге стране западне економије фаворизују мултинационалне компаније. Ми треба да одредимо начин на који ћемо функционисати, а који неће угрозити наш идентитет и сувереност у доношењу одлука - рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да је нашем друштву и пословној заједници потребан већи степен едукације.

Он је наглаио да је основно питање интеграције малих економија очување идентитета.

- Губитком економског идентитета губи се и државни идентитет, а за Србе би то значило и губљење националног идентитета - рекао је Додик.