latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:26 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Мирјанић у посјети "Млијекопродукту" (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Стево Мирјанић данас је био у редовној посјети "Млијекопродукту" у Козарској Дубици.
Стево Мирјанић - Фото: РТРС
Стево МирјанићФото: РТРС

Разговарано је о актуелним дешавањима комплетног мљекарског сектора, гдје су представници Млијекопродукта истакли да се суочавају са два проблема. Први јe повећан увоз млијека и млијечних производа из Европске уније након адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању, а други је нелојална конкуренција која пласира производе који нису у складу са стандардним квалитетом и на тај начин имају ниже цијене.

Дубички Млијекопродукт повећао је број запослених али и очувао већ добро познату политику – откупљују све количине млијека од домаћих фарми, које задовољавају прописан стандард квалитета. Данас, ова фирма откупљује чак 200 хиљада литара млијека дневно.

Међутим поред нелојалне конкуренције, Споразум о стабилизацији и придруживању који је ступио на снагу ове године, у Мликопродукту кажу да им не иде на руку. 

"Споразум о стабилизацији и придруживању је дефинитивно отежао пословање јер буквално смо отворили бесцарински увоз млијека и млијечних производа на тржиште БиХ, које дефинитивно што се тиче производње млијека није на нивоу конкурентности производње ЕУ?", каже Владо Сандић маркетинг менаџер "Млијекопродукта".

Ресорно министарство учествује у подузимању али и појачавању мјера, које се односе на побољшање квалитета млијека и млијечних производа, како за тржиште Европске уније тако и домаће. Неки од циљеви су – проширење тржишта али и прерада вишкова млијека у млијеко у праху. 

"А оно што највише треба и на чему највише треба да се ангажујемо, што раде наше колеге у Министарству трговине, то је да једноставно анимирају домаће становништво да је домаћи производ најквалитетнији", напомиње министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић.

Учесници састанка данас су послали заједничку поруку потрошачима - купујмо домаће јер на тај начин штитимо и домаћу производњу.