latinica  ћирилица
28/04/2017 |  16:55 ⇒ 29/04/2017 | 20:25 | Аутор: РТРС

Српска спремна за формирање специјалних економских зона (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је на састанку са шефом делегације кинеске компаније "Чајна интернешенел енџинеринг конслатинг корпорејшн" Ванг Јитонгом изразио спремност и потребу да што прије буде потписан уговор о сарадњи и почне реализација пројеката специјалних економских зона у Српској.
Јахорина: Милорад додик и Ванг Јитонг - Фото: СРНА
Јахорина: Милорад додик и Ванг ЈитонгФото: СРНА

Током сусрета у оквиру "Јахорина економског форума", Додик је пожелио добродошлицу овој кинеској делегацији и истакао спремност за продубљивање сарадње.

Ова државна кинеска компанија бави се консалтингом, припремом законске регулативе и обезбјеђивањем услова за изградњу специјалних економских зона у Кини, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

У саопштењу се додаје да је ова кинеска компанија спремна да подијели искуства и пружи сву неопходну помоћ и на тај начин допринесе бржем формирању економских зона у Српској.

Сарадња са кинеским партнерима важна за развој Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у разговору са делегацијом кинеске међународе корпорације "Синофарм" изразио је задовољство напретком пројекта изградње нове болнице у Добоју и истакао да је сарадња са кинеским партнерима веома значајна за развој Републике Српске.

Представници кинеске компаније информисали су Додика данас на Јахорини о томе да су у међувремену формирали заједнички тим са представницима Министарства здравља и социјалне заштите Репубике Српске који је већ формирао буџет и израдио сву неопходну пројектну документацију, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Споразум о изградњи нове болнице у Добоју потписан је са представницима кинеске компаније приликом посјете Кини у новембру прошле године.

Географски положај - Стратешка предност Српске

Предсједник  Српске током сусрета са предсједником Свјетске асоцијације специјалних економских зона Хуаном Торенсом изразио је спремност да Српска усвоји праксу и искуства ове асоцијације у вези са формирањем специјалних економских зона.

Милорад Додик и Хуан Торенс

Током сусрета у оквиру "Јахорина економског форума", Додик је истакао повољан географски положај Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Торенс се сагласио да је стратешка предност Републике Српске њен географски положај и чињеница да се налази на непосредној граници са ЕУ.

Он је упутио позив и изразио наду да ће делегација из Републике Српске присуствовати наредном регионалном састанку ове организације.

Торенс је позвао предсједника Републике Српске на годишњи самит Асоцијације који ће бити одржан сљедеће године у Женеви.

Извор: СРНА