latinica  ћирилица
28/04/2017 |  18:53 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Чолак: Избор српског члана Предсједништва БиХ остаје исти

У дијелу измјена и допуна Изборног закона БиХ у вези са избором чланова Предсједништва БиХ, које је у парламентарну процедуру данас упутио Клуб хрватских делегата у Дому народа парламента БиХ, не дира се у начин избора члана Предсједништва БиХ из Српске, нити је то била намјера, изјавио је Срни предсједавајући Дома народа Бариша Чолак.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

Чолак, један од пет чланова Клуба делегата хрватског народа који су измјене и допуне закона упутили у парламентарну процедуру по хитном поступку, рекао је да остаје садашње рјешење избора члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, односно ову функцију вршиће онај ко из реда српског народа освоји највише гласова у Српској која је једна изборна јединица.

Он истиче да је, када је ријеч о измјенама и допунама Изборног закона БиХ у вези са избором хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, задржана одредба да је ФБиХ једна изборна јединица, али је предвиђено формирање три ад хок изборна подручја "А","Б" и "Ц".

Чолак појашњава да ће изборно подручје "А" обухватати општине или основне изборне јединице са бошњачком већином, односно гдје више од двије трећине изборног тијела чине Бошњаци, подручје "Б" општине гдје је више од двије трећине Хрвата, а подручје "Ц" оно у којем ниједан народ није већински.

"Избор је једноставан. И код једног и код другог народа побједник је кандидат који је у свом већинском и мјешовитом подручју освојио укупно највећи број гласова, уз услов да је више гласова из подручја у којем је већински народ из којег је кандидат за члана Предсједништва БиХ", појашњава Чолак.

Када је ријеч о избору делегата у Дом народа ФБиХ, Чолак истиче да се приједлогом у потпуности спроводи одлука Уставног суда БиХ.

Он каже да је распоред извршен у складу са посљедњим пописом становништва у БиХ из 2013. године, тако да је другачији распоред кантона као изборних јединица.

"Остаје да је у Дому народа ФБиХ по 17 делегата из сваког од конститутивних народа, с тим да је то прилагођено посљедњем попису становништва тако да ће онај народ који је већински у одређеном кантону давати више делегата из тога народа него што је то било до сада", истиче Чолак.

Према његовом мишљењу, до сада је била апсурдна ситуација да су бирани делегати за Дом народа ФБиХ и тамо гдје су били у занемарљиво малом броју или их уопште није било, а, са друге стране, нису могли да буду бирани тамо гдје их има.

"Ишли смо на то легитимно представљање, потпуно у складу са одлуком Уставног суда БиХ", наглашава Чолак.

Он наводи да се треће рјешење на које се односе измјене и допуне Изборног закона БиХ тиче избора у Мостару и да је оно познато од раније.

"Ми смо и ту потпуно одговорили захтјеву одлуке Уставног суда БиХ која говори да је требало бар донекле уједначити вриједност гласа у Мостару. Задржана је минимална квота да сваки од конститутивних народа мора да има најмање четири вијећника као што је то Устав ФБиХ предвидио, да остали морају да буду заступљени најмање са једним вијећником у Градском вијећу и максимална квота је остала 15", појаснио је Чолак.

Он очекује да се овај приједлог измјена и допуна Изборног нзакона нађе на дневном реду наредне сједнице Дома народа у четвртак, 4. маја.

Према његовим ријечима, законски приједлог је упућен по хитној процедури и пословничка је обавеза да се нађе на дневном реду наредне сједнице Дома народа.

"Видјећемо како ће се наши партнери у власти поставити. За нас је веома битно да смо ми врло активно ишли у све ово. Ми смо нудили до сада не само ове приједлоге рјешења. Имамо још неколико рјешење, али свако од њих подразумијева када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ и делегата Дома народа ФБиХ да један народ другом не бира политичке представнике. За нас је прихватљиво и свако друго рјешење које испуњава овај основни услов", рекао је Чолак.

Он очекује да ови приједлози буду подржани јер би то представљало важан искорак уочи наредних избора и за стабилизацију политичке ситуације у БиХ, јер би без промјене Изборног закона БиХ било практично немогуће спровести наредне изборе.

Извор: СРНА