latinica  ћирилица
28/04/2017 |  22:37 ⇒ 29/04/2017 | 08:02 | Аутор: РТРС

Заев дао рок од 10 дана Иванову да му додијели мандат

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев, чија странка је са политичким партијама македонских Албанаца формирала скупштинску већину, дао је македонском предсједнику Ђорђу Иванову рок од 10 дана да му додијели мандат за формирање владе.
Зоран Заев (Фото: cdm.me) -
Зоран Заев (Фото: cdm.me)

Заев је затражио од бившег предсједника Собрања Трајка Вељановског да до уторка, 2. маја преда дужност новоизабраном предсједнику парламента Талату Џаферију.

Џафери је данас најавио формирање стабилних и функционалних институција и пожелио брз опоравак посланицима и полицајцима, који су повријеђени у јучерашњим инцидентима у Собрању.

Џафери је истакао да је стуација у Македонији таква да тражи брзо формирање нових институција које ће бити функционалне, стабилне и у складу са законима.

СДСМ и странке из албанског блока изабрали су јуче за предсједника парламента Џаферија, члана Демократске уније за интеграцију и некадашњег команданта Ослободилачке националне армије.

Након избора Џаферија група присталица грађанске иницијативе "За заједничку Македонију" упала је у зграду парламента, демолирала просторије и напала посланике владајуће коалиције.

Полиција је саопштила да је у нередима повријеђено више од стотину особа и да је причињена огромна материјална штета.

Министар унутрашњих послова Македоније Агим Нухиу смијенио је данас шефа оперативног шатаба МУП-а и директора Бироа за јавну безбједност Митка Чавкова због синоћњих дешавања у Собрању.

У Македонији је тренутно мирно. Јаке снаге полиције налазе се око зграде Собрања, а започело је и уклањање шатора који су током протекле ноћи поставили демонстранти.

Присталице покрета "Заједно за Македонију" и вечерас су протествовале против такозване "тиранске платформе" политичких партија македонских Албанаца.

Током окупљања испред канцеларије Европске уније у Скопљу, они су поручили да се не одричу ванредних парламетнарних избора на којима ће грађани одлучити коме ће дати мандат да управља државом.

Извор: СРНА