latinica  ћирилица
29/04/2017 |  09:17 ⇒ 30/04/2017 | 13:38 | Аутор: РТРС

Република Српска упутила 17. извјештај СБ УН: Изетбеговић некажњено подрива Српску (ВИДЕО)

Република Српска упутила је 17. извјештај Савјету безбједности Уједињених нација. Нови извјештај Владе Републике Српске послат је уз пропратно писмо предсједника Српске Милорада Додика генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутересу, поводом предстојеће дебате о ситуацији у БиХ у овој инстиитуцији.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Република Српска не тражи отцјепљење, како тврде бошњачки политичари, већ строго поштовање Дејтонског споразума.

То је наведено у Извјештају Српске Савјету безбједности. Нови извјештај Владе послат је уз пропратно писмо предсједника Републике Милорада Додика генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутересу, поводом предстојеће дебате о ситуацији у БиХ.

Те ставове премијерка Жељка Цвијановић пренијела је и вршиоцу дужности сталног представника Руске Федерације у УН Петру Иљичеву, током прошлоседмичне посјете Њујорку.

У писму се највише скреће пажња на неуставне потезе бошњачког члана предсједништва Бакира Изетбеговића. Један од многих био је и покретање ревизије тужбе против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, и поред противљења друга два члана Предсједништва.

У извјештају се додаје да су Изетбеговић и његови помагачи из међународне заједнице покушали да подрију правни статус који ентитети и конститутивни народи имају на основу Дејтонског споразума.

"Изетбеговић је оспорио легитимитет Српске тражећи забрану обиљежавања Дана Републике, прославе дана оснивања Републике Српске, који се годинама и у миру обиљежавао. Иако је Република Српска измијенила законе о том дану да би их ускладила са одлуком Уставног суда БиХ, СДА и њени савезници оптужили су Српску да пркоси Уставном суду", наводи се у писму.

Чак су се и амерички званичници, подржавајући планове СДА, противправно уплитали у унутрашња питања БиХ, и запријетили санкцијама ако њихови захтјеви не буду испуњени, наведено је у Извјештају. Ту пријетњу на крају су и спровели уводећи санкције предсједнику Српске.

"СДА наставља да користи Тужилаштво БиХ као политичко оружје против званичника Републике Српске".

У писму је наглашено да Српска, упркос бошњачким тврдњама, не тражи отцјепљење од БиХ, већ ради на реализацији децентрализованог дејтонског система који, како је ЕУ јасно рекла, није препрека чланству земље у ЕУ. Институцијама правосуђа БиХ потребне су дубоке реформе, мјере на спречавању дискриминације жртава ратних злочина на основу националне припадности и спречавање уплитања политике у одлуке Тужилаштва БиХ, наводи се у Извјештају.

Извјештај Републике Српске (Фото: РТРС)

"Нужно је реформисати Уставни суд БиХ којим хара политички утицај, а чије су позиције резервисане за странце неспојиве са суверенитетом БиХ и чланством у ЕУ"

Званичници Српске су посебну пажњу скренули и на остале пријетње по безбједност и напредак БиХ, али и на начине на које СДА ради на томе да БиХ претвори у уточиште џихадиста.

"СДА је извршила притисак на директора Агенције за статистику БиХ да незаконито наметне програм обраде података из пописа становништва у БиХ, којим су резултати увећани из политичких разлога".

Међу кључним ставкама у извјештају јесте то да Република Српска тражи враћање политичке структуре која је успостављена Дејтонским споразумом, да Изетбеговић треба да буде позван на одговорност због кршења Устава БиХ, да је Дејтонска структура од суштинског значаја за будућност БиХ, али и да Тужилаштво БиХ служи политици, а не правди.