latinica  ћирилица
30/04/2017 |  11:33 | Аутор: РТРС

Предсједник Собрања: Не признајем Џаферија за предсједника

Предсједавајући македонског Собрања Трајко Вељановски рекао је да не признаја Талата Џаферија за новог предсједника парламента и да ће заказати нову сједницу када за то буду створени услови.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

Вељановски је напоменуо да је 27. априла прекинуо сједницу и да он, као предсједавајући, није био у сали.

"Нема доказа о кворуму, није било ниједног запосленог из администрације који би пребројао гласове и коначно информација није објављена у Службеном листу", рекао је Вељановски за телевизију "Сител".

Он је објаснио да пословник предвиђа да изабрани предсједник да свечану изјаву, што је у случају Џаферија заобиђено.

Вељановски, бивши дугогодишњи предсједник македонског Собрања, поручио је да ће наставити рад и заказати нову сједницу парламента када за то буду ствовени услови.

До немира у згради Собрања дошло је 27. априла након што је некадашњи командант Ослободилачке националне армије Талат Џафери, гласовима СДСМ-а и албанских партија, изабран за предсједника парламента.

Из МУП-а је саопштено да су грађани, који су протестовали у организацији покрета "За заједничку Македонију", насилно ушли у зграду Собрања, те да је приликом нарушавања јавног реда и мира повријеђено око 100 лица

Лидер СДСМ Зоран Заев, чија је странка са парламентарним партијама Албанаца формирала скупштинску већину, очекује да Вељановски до уторка преда вођење Собрања Џаферију, чији су избор за предсједника Собрања признале ЕУ, САД, НАТО, ОЕБС и друге институције.

Замјеник помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји, који данас долази у Скопље, најавио је да ће се састати са Џаферијем.

Извор: СРНА