latinica  ћирилица
30/04/2017 |  13:31 ⇒ 01/05/2017 | 08:38 | Аутор: РТРС

Додик: Надам се да неће доћи до судског спора због Љубије, али смо спремни и на то (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да би Српска могла покушати да пред судом оспори дијелове уговора потписане са "Арселор Миталом" 2004. године, јер је он потпуно неповољан за Републику, уколико та компанија покрене арбитражни спор због продаје државног капитала у Руднику жељезне руде /РЖР/ "Љубија".
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да Република Српска никада није отворила питање уговора са "Миталом" који је недопустив и навео да би то могла да уради, уколико се они одлуче за покретање спора против Српске.

"Можемо и ми на тај начин да поступимо и да кажемо да поједине одредбе које су у том уговору наведене фаворизују једног купца, стварају монопол и да то није у оквирима тржишних принципа, те да покушамо да то оспоримо. Ми то нисмо хтјели, наш први циљ није био расправа са 'Миталом' на суду, већ да ријешимо тих 49 одсто капитала којим ми не можемо да управљамо и којим свакако 'Митал' већ управља", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је Влада поступила потпуно логично и прихватила већу понуду, те изразио наду да до судског спора неће доћи.

"Да је 'Митал' дао већу понуду, она би била прихваћена. Нека они плате колико и израелска компанија. Шта им представља проблем да ли ће им партнер са тих 49 одсто бити Српска или нека друга компанија? Проблем је што ће нови партнер тражити да, у складу са законима и добром међународном праксом, пословање буде транспарентније и да се сваки трошак евидентира", рекао је Додик за "Капитал".

На питање због чега Република Српска то није тражила, Додик каже да је Српска то радила и да у супротном не би ни дошла у ситуацију да продаје свој капитал.

"Ми смо оспоравали, али у исто вријеме имали и неку социјалну и друштвену одговорност према људима који тамо раде и самом граду. Али, смо рекли да више у томе нећемо учествовати и нисмо пропустили ни прилику да покренемо поступак у вези са трансферним цијенама због којих је Српска изгубила неколико стотина милиона КМ. Та ствар није завршена", нагласио је Додик.

Он је додао да је разговарао са представницима "Митала" и да им је речено да Српска не може прихватити нижу цијену од оне коју је понудила друга компанија, а они су онда тражили да се ријеши питање трансферних цијена, што значи да су на неки начин и признали да оне постоје.

Предсједник Српске је навео да је претходна власт Републике Српске направила неповољан уговор са "Миталом" због чега представници Српске у заједничком предузећу нису имали никакву улогу у доношењу важних одлука.

"У њему постоји најмање четири или пет одредби које су нас довеле у потпуно неповољан и готово иритирајући положај у вези са нашим учешћем у 'Арселор Митталу' Приједор. Када смо ми дошли на власт, нисмо могли да управљамо ни имовином, нити пословном политиком и било каквим капиталним одлукама, нити одлукама о креирању и расподјели добити", нагласио је Додик.

Он је појаснио да је Српска била само пуки статиста, јер тих 49 одсто рудника ионако није било њено. "Онда смо се суочили са проблемима 'Митала' који је системом трансферних цијена елиминисао било какву могућност да се оствари велика добит, а и та добит која је могла да се оствари зависила би искључиво од одлуке 'Митала'", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је то била потпуно монополска и друштвено штетна позиција једне компаније која је располагала друштвеним богатством без значајне одговорности.

"Према том уговору, који је потписан са њима, одустало се од ранијих позиција које је РЖР 'Љубија' имао и потпуно смо сведени на периферну улогу, због чега је било сасвим логично да им понудимо да купе и наш капитал, јер свакако сами управљају. Након тога су нам понудили 25 милиона КМ, за шта смо ми рекли да то није понуда већ понижење. Затим се укључила и друга компанија и сматрамо да је то добро. Ми смо упорно покушавали да разговарамо са 'Миталом', да ријешимо питање власништва и трансферних цијена, за које је наша Пореска управа утврдила да постоје, али су они то побијали", појаснио је Додик.

Он је додао да се Република Српска одлучила на продају РЖР "Љубија" и због тога што "Митал" тамо експлоатише руду само на мјестима гдје постоје доминантне количине жељезне руде, док се такозвани "џепови" прекривају и трајно губе и, уколико се тако настави, експлоатациони период у "Љубији" и уопште у Приједору неће трајати дуже од осам до десет година.

"Претпоставка је да ће након тога, па нека то буде и за 20 година, 'Митал' отићи одавде, а ми нећемо добити ни марке за тих 49 одсто капитала, а сада добијамо 93 милиона КМ. Ми немамо право да то продамо за 30 милиона мање. Ако неко мисли да требамо продати 'Миталу' за 63 милиона и да Српска изгуби 30 милиона, нека предложи", поручио је Додик.