latinica  ћирилица
01/05/2017 |  09:50 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Циљ уредбе Владе Српске-Усклађивање са стандардима ФАТФ

Циљ уредбе Владе Републике Српске о измјенама и допунама уредбе о изношењу и уношењу ефективног страног новца, конвертибилних марака, чекова и хартија од вриједности јесте испуњавање обавеза из Акционог плана БиХ за отклањање недостатака у борби против прања новца.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ је и хармонизација система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/.

Уредбу је Влада Републике Српске утврдила у сриједу, 26. априла, а испуњавање обавеза из Акционог плана БиХ допринијело би уклањању БиХ са ФАТФ "сиве листе", речено је Срни у Министарству финансија Републике Српске.

Уредбом о изношењу и уношењу ефективног страног новца, конвертибилних марака, чекова и хартија од вриједности прописани су услови и начин уношења и изношења ефективног страног новца, конвертибилних марака, чекова и хартија од вриједности у путничком саобраћају, поштанским и другим пошиљкама у иностранство и из иностранства.

Предвиђено је да се износ који физичко лице може изнијети из земље повећава са 2.500 евра на 10.000 евра, уз ефективни страни новац који је пријавио при уласку у земљу и који је подигао са девизног рачуна, односно девизне штедне књижице, о чему добија исправу од банке.

Прописује се обавеза физичком лицу да, осим ефективног страног новца, конвертибилних марака и чекова, пријави хартије од вриједности и све остале физички преносиве инструменте плаћања у складу са прописом којим се уређује спречавање прања новца и финансирања терористичких активности.

Међународне обавезе БиХ и Републике Српске у области спречавања прања новца и борбе против финансирања тероризма произлазе из чланства у Комитету Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/, покренуте посебне процедуре у оквиру ФАТФ и Конвенције Савјета Европе о прању, тражењу, запљени и одузимању прихода стечених криминалом и финансирању тероризма, чија је БиХ потписница.

Препоруке ФАТФ постављају свеобухватан и конзистентан оквир мјера које државе треба да примијене да би се бориле против прања новца и финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 27. априла, по хитном поступку, Закон о допуни Закона о друштвима за осигурање чији је циљ хармонизација система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима ФАТФ.

Извор: СРНА