latinica  ћирилица
01/05/2017 |  10:34 | Аутор: РТРС

"Иванов да амнестира патриоте"

Вођа организације "Андон Лазов Јанев - Ћосето" из Велеса Горан Ангелов затражио је од предсједника Македоније Ђорђа Иванова амнестију за све особе које су упале у Собрање и претукле посланике и новинаре.
Упад у зграду Собрања(фото: twitter.com/seirdotmk) -
Упад у зграду Собрања(фото: twitter.com/seirdotmk)

"Председниче, ми народ Македоније, тражимо да амнестирате и ослободите свих судских прогона све патриотске и родољубиве грађане који су ушли у Собрање да спрече државни удар и растурање сопствене отаџбине Македоније", поручио је Ангелов, који је бивши припадник специјалне полицијске јединице "Лавови".

Македонско тужилаштво објавило је на својој веб-страници да је ухапшено седам од 15 особа за које постоји сумња да су учествовале у насиљу над посланицима парламентарне већине у Собрању 27. априла.

У објави је наведено да је надлежни тужилац, оцијенивши да су испуњени законски услови за 14 осумњичених, предложио судији за претходни поступак да им одреди мјеру притвора, а за једно лице мјере опреза.

Инцидент се догодио када су учесници протеста "За заједничку Македонију" упали у македонски парламент, незадовољни што је скупштинска већа коју чине СДСМ и странке из албанског политичког блока изабрале Талата Џаферија за предсједника Собрања.

У масовној тучи повријеђено је 109 особа, међу којима и лидери СДСМ Зоран Заев и Алијансе за Албанце Зијадин Села.

Извор: Срна