latinica  ћирилица
01/05/2017 |  16:51 ⇒ 02/05/2017 | 11:03 | Аутор: РТРС

Не блиједе слике ни након 22 године од страдања Срба у акцији "Бљесак" (ВИДЕО)

Служењем помена погинулима и спуштањем вијенаца у ријеку Саву, у Градишци је обиљежена 22. година од страдања и протјеривања 15 хиљада Срба из Западне Славоније, у хрватској акцији "Бљесак". "Отимање земље, протјеривање и етничко чишћење – био је то плански организован државни пројекат Хрватске ", поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Градишка: Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Градишка: Полагање вијенацаФото: РТРС

За Србе из Западне Славоније 1. мај  је датум страдања и прогона у злогласној акцији "Бљесак".  Призори разбацаних лешева, преврнутих трактора, коњских запрега нису изблиједили ни нако 22 године... У два дана, убијено је или нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

Ове слике преживјелима су и данас пред очима. Колоне неколико хиљада возила, унесрећених живота. Туга, сузе и бол – само је ово остало након егзодуса 1. и 2. маја 1995. године. Међу 15.000 протјераних Срба је и Дана Малић, која је у данима егзодуса изубила тада 21-годишњег сина.

"Док сам жива бол неће престати, и носим га са собом. Ово је срамота шта се ради од погинулих", рекла је Дана Малић.

Након егзодуса остало је само сјећање на гробове предака, носталгија за родним крајем и пријатељи расути по свијету. Из Удружења протјераних Срба кажу да је положај и данас исти као и 96.године.

"Подаци којима смо до сада баратали на простору Републике Српске и Србије, да су Срби који су убијани на простору Нове Вароши много одвожени у жељезару у Сиску гдје су спаљени. Тај податак је тачан, али не у том обиму. Пронашли смо три скирвене гробнице", каже Крсто Жарковић, предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славоније.

Зато историју треба добро проучити и извући поруку – биолошки опстанак српског народа на овим просторима мора бити изнад свих политичких несугласица. Отимање земље, протјеривање и етничко чишћење – био је то плански организован државни пројекат Хрватске – поручио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

"Прешли су овај мост и трајно напустили свој историјски завичај. То је свакако тужан догађај за нас Србе, али исто тако знамо да без српске државе нема ни српске слободе. Зато смо овдје да обиљежимо овај, за нас трагичан догађај, мада то Хрвати недалеко одавде прослављају", истакао је Додик.

Уз полагање вијенаца, данас из Градишке порука да ће надлежне институције Српске учинити колико могу да би злочинци били процесуирани.

"Колико ћемо успјети не зависи само од нас, већ од тужилаштава Хрватске и БиХ. Али 20 година је прошло од овог догађаја, а, нажалост, ништа се није десило у тражењу одговорности оних који су чинили зла над Србима", рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске

"Након 22 године од овог тешког страдања Срба у Западној Славонији, овај догађај по први пут је обиљежен као догађај од републичког значаја. Бол преживјелих не јењава ни након оволико година, а званичници су јединствени у ставу да су Срби увијек страдали када нису имали своју државу", истакао је Савановић.

 А док су вијенци пуштани у Саву, на другој страни, у Окучанима, врх Хрватске славио је годишњицу "Бљеска". За страдале и муку протјераних Срба ни до данас нико није одговарао, нити има назнака да ће се то икад десити.