latinica  ћирилица
02/05/2017 |  08:53 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Џафери: Иванов има рок од 10 дана да повјери мандат

Представник албанске партије ДУИ Талат Џафери рекао је да предсједник Македоније Ђорђе Иванов мора парламентарној већини повјерити мандат за састав нове владе, а, ако то не учини за 10 дана, починиће кривично дјело.
Македонско Собрање -
Македонско Собрање

"Он то мора учинити, јер Устав и закони такво нечињење не познају", рекао је Џафери за Хрватску радио-телевизију.

Џафери, који је некадашњи командант Ослободилачке народне армије, тврди да је једини легалан и легитиман предсједник Собрања Македоније јер га је у четвртак, 27. априла, изабрала већина посланика.

Он је демантовао да постоји такозвана "тиранска платформа" која представља опасност за Македонију и оптужио лидера ВМРО ДПМНЕ и бившег премијера Николу Груевског, те предсједника Ђорђа Иванова да су одговорни за политички хаос у земљи, преносе македонски медији.

"Хаос у Македонији је политички мотивисан због неспремности да се преда власт. За то је најодговорнији директно Груевски, а индиректно Иванов", рекао је Џафери.

Он сматра да ситуација у Македонији не би требало да се приказује као ванредна, иако је у политичком смислу сложена, али би требало да се рјешава политичким средствима.

Скупштинска већина, коју чине СДСМ и странке из албанског политичког блока, изабрала је Џаферија за предсједника парламента 27. априла, након чега су, незадовољни због тог избора, учесници протеста "За заједничку Македонију" упали у Собрање, а у масовној тучи повријеђено је 109 особа, међу којима и лидери СДСМ-а Зоран Заев и Алијансе за Албанце Зијадин Села.

Избор Џаферија, некадашњег команданта Ослободилачке националне армије, који је први Албанац на мјесту предсједника Собрања Македоније, поздравили су САД, ЕУ, НАТО, Њемачка и још неке европске земље, а оспоравају предсједник Македоније Ђорђе Иванов и друга по снази странка у парламенту ВМРО ДПМНЕ, као и Русија.

Иванов, који од 1. марта одбијао да повјери мандат владе лидеру СДСМ-а, након састанка са високим функционером Стејт департмента Хојтом Јием, позвао је Заева да за добијање мандата испуни јавно дату ријеч да ће доћи заједно са коалиционим партнерима на састанак и да ће обезбиједити услове за јачање "унитарности" државе.

Заев је одговорио да постоји и програм нове реформске владе који гарантује "унитарност" државе, поштивање Устава, евроатлантску перспективу Македоније, што ће још једном бити предочено предсједнику државе.

Извор: Срна