latinica  ћирилица
02/05/2017 |  19:02 ⇒ 03/05/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Напето у Македонији: Експлозивна направа нађена у Собрању (ВИДЕО)

У згради Собрања у Скопљу је пронађена импровизована експлозивна направа, објавила је македонска полиција.
Македонија - полицијске снаге - Фото: Screenshot
Македонија - полицијске снагеФото: Screenshot

Македонски медији јављају да је направа деактивирана. Начелник обезбјеђења македонског парламента Горан Јарчевски је пријавио да је у ходнику на првом спрату пронађена петарда са фитиљем која је селотејпом везана за велику плинску боцу за пуњење упаљача. Истрага је у току.

У Скопљу је вечерас одржан још један протестни скуп Грађанске иницијативе "За заједничку Македонију".

Са протеста је предсејднику Македоније Ђорђу Иванову поручено да остане вјеран заклетви коју је положио када је ступао на функцију - да чува суверенитет државе.

Пошто је Иванову данас рођендан, демонстранти су му пожељели да му "остане чврста кичма".

"Ту смо данас како би предсједник знао да ћемо да продужимо да долазимо колико год буде требало", рекао је члан ове иницијативе Богдан Илијевски, који је подсјетио да је ово 65. дан протеста који се одвијају широм Македоније.

Окупљени грађани поручили су да не могу дозволити Талату Џаферију и, како су их назвали, македонским издајницима да нелегално и на силу преузму парламент.

Да не желе незаконито изабрано руководство парламента и незакониту Владу, поручили су и посланици ВМРО-ДПМНЕ и коалиције "За бољу Македонију", са састанка у кабинету актуелног предсједника Собрања Трајка Вељановског.

Талат Џафери, упутио је захтјев генералном секретару да се створе услови да почне предсједавње Собрањем. Џафери је данас био у Собрању. Тамо га је, како пишу медији, дочекао закључан кабинет предсједника Собрања. Под кључем су остали и јединствени печати, без којих Џафери не може званично овјерити ниједан документ.

И МУП је поднио пет кривичних пријава против лица која су идентификовани као особе које су откључале врата главног улаза зграде парламента, након чега су демонстранти ушли унутра. Претходно су пријаве подигнуте против 15 лица.

Ако је ситуација прошлог четвртка у Скопљу послије “избора“ Талета Џаферија на мјесто предсједника Собрања била на ивици грађанског рата, послије посјете америчког званичника Брајана Хојта Јија постоји опасност да са те ивице склизне, и то у лошем правцу.

Наиме, вјетар у леђа који је Ји дао албанским странкама и Зорану Заеву већ је добио епилог. Тако је “новоизабрани“ предсједник Собрања Џафери већ најавио да ће заказати сједницу парламента како би и званично преузео власт од актуелног председника Собрања Трајка Вељановског, који тврди да Џафери не може да закаже седницу јер не постоји записник нити било какав документ о његовом избору на мјјесто првог човека парламента.

Како би спријечили Џаферија у његовој намјери, посланици ВМРО-ДПМНЕ и предсједник Собрања Вељановски већ су ушли у зграду парламента, а ситуација је, како наводе наши извори из Македоније, веома ровита. Колико се зна, Џафери је покушао да уђе у парламент, али му то није пошло за руком.

Џафери, међутим, тврди да не одустаје од свог плана и понавља да је Америка признала његов избор. Он је чак најавио и да ће, уколико предсједник Македоније не буде у року од 10 дана дао мандата за састав владе Зорану Заеву, покренути опозив Иванова у скупштини Македоније.

Дакле, изасланик Стејт департмента умјесто да смири страсти, Скопљу је донио још веће проблеме. Дајући подршку Заеву и Албанцима, он не само да ставља до знања да подржава “тиранску платформу“, која Албанце, иако су мањински народ, фактички изједначава са Македонцима, већ и “пркоси“ предсједнику Македоније Ђорђу Иванову, који од Заева тражи да се јавно одрекне платформе у замијену за мандат.

Александар Митевски, директор Центра за истраживање и аналитику из Скопља, осим што се слаже са чињеницом да је посјета америчког изасланика још више продубила кризу у Македонији, сумња и да је изасланик Стејт департмента Брајан Хојт Ји добио одобрење од стране садашње америчке администрације за овакав наступ, и вјерује да је његов глас - глас бивше Клинтон-Обама администрације, која још у овом дијелу свијета води главну ријеч.

“Ни Бијела кућа ни Савјет за националну безбједност претходно нису били обавијештени да је амбасадор у Македонији Џес Бејли планирао да призна новог "предсједника парламента" у четвртак увече. То пише сајтт "Балканализис. Ово откриће изазива веома озбиљну забринутост око тога ко води америчку спољну политику, у исто вријеме када је Балкан спреман да експлодира усред растућег национализма“, наводи он за спутникнеwс.com.

Немогуће је да Џафери одржи своју ријјч и да покрене поступак за опозив предсједника Иванова ако овај не додијели мандат Заеву за састав владе јер није легално изабран предсједник.

Да до хаоса заиста може доћи говоре и најновији написи на албанским порталима који тврде да Албанци у Македонији немају намјеру да више толеришу, како кажу, “ овакву неправду“ и да се спремају да одрже контрамитинге грађанима који под крилатицом “За заједничку Македонију“ већ два мјесеца шетају улицама Македоније.

(НН/спутникнеwс.com.)