latinica  ћирилица
03/05/2017 |  10:12 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Караџић: Американци погазили договор, НАТО планирао моју ликвидацију (ВИДЕО)

Холбрук није испунио обећање, а НАТО је планирао моју ликвидацију, изјавио је први предсједник Републике Српске, Радован Караџић.

Холбрук није испунио обећање, а НАТО је планирао моју ликвидацију, изјавио је први предсједник Републике Српске, Радован Караџић. У интервју-у за београдске Вечерње новости говорио је и о детаљима споразума са Ричардом Холбруком, животу у бјекству, али и о томе зашто његово скривање од Хага није његов лични бијег, већ бијег за Републику Српску.

Ричард Холбрук погазио је договор, који је требало да остане тајна, а Радован Караџић више од деценије скривајући се у лику Драгана Дабића, измицао је потјери највећих свјетских тајних служби. Дуго се након одласка са власти, наводи, слободно кретао по Палама и Републици Српској у увјерењу да ће Холбрук одржати ријеч. .

"Међутим, стизали су гласови да он не може да испуни свој дио договора и да је НАТО прије за ликвидацију него за хапшење, јер се није знало са чиме још могу да изађем у јавност", рекао је Караџић.

Након што су гласине о ликвидацији постале све увјерљивије, Караџић почиње са скривањем. Тад је и прешао у Србију, а након убиства премијера Србије Зорана Ђинђића и у вријеме кад је усвојен Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, "захвалио" је људима који су га обезбјеђивали јер није хтио да их инкриминише. Караџић описује дане скривања и каже да му је најтеже било скинути килажу. Носио је широку одјећу и говорио екавицом.

"Потом се десило да сам, трагајући за здравим начином исхране, набасао на нека предавања о томе, па сам се некако случајно укључио у све то. У исто вријеме ми је нестало новца. Тако сам почео да држим предавања и консултације за неке компаније и почео да радим као консултант у неколико приватних ординација", додао је Караџић.

Разлог његовог сривања је то што је, каже, од самог почетка знао да је Хаг "као разјарени бик" и да ту нема одбране.

"То је био разлог због којег сам се скривао, не толико што би тај бик погодио мене, већ што би био употријебљен да погоди и сруши Републику Српску, за коју је дата и моја, и многе друге, скупље жртве", изјавио је први предсједник Републике Српске.

Одмах након хапшења, каже, схватио је да Хагу није толико важан он, колико српска парадигма, коју ће васпитно и као примјер ударити. Зато је, прича, саставио стратегију - да му задатак не буде да брани себе, већ, како каже, цијелу српску ствар.