latinica  ћирилица
03/05/2017 |  13:24 | Аутор: РТРС

Радуловић: Н1 да се извини породицама жртава из Добровољачке

Лидер покрета "Доста је било" из Србије Саша Радуловић оцијенио је да је вијест, коју је телевизија Н1 данас објавила о злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву, увреда за све жртве овог ратног злочина над припадницим ЈНА који се десио 3. маја 1992. године и позвао ову медијску кућу да се извини породицама жртава и да срамотан текст повуче са свог сајта.
Добровољачка - Фото: Screenshot
ДобровољачкаФото: Screenshot

Радуловић, чији је отац Будимир убијен као љекар у војном санитету у нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици, каже да је Н1 објавио вијест у којој су на срамотан начин описани догађаји и у којој је изречено низ нетачних тврдњи.

Он је истакао да у Добровољачкој улици није било сукоба између ЈНА и припадника Територијалне одбране БиХ, него да се десио ратни злочин над припадницима ЈНА.

"ЈНА није покушала 2. маја да заузме центар Сарајева и стави под контролу кључне институције БиХ. Колоне ЈНА у Добровољачкој улици и у Тузли нису биле легитимни војни циљеви", навео је Радуловић.

Он је указао на то да су сви злочини индивидуални и да се зна ко је смислио и планирао ратни злочин у Добровољачкој улици и шта је хтио да постигне.

"Зна се и ко је извршио злочин смишљено, ко је издао наређење и ко је повукао окидач за сваког човека који је убијен", поручио је Радуловић.

Истичући да један злочин не поништава други, нити га чини мање злочином, Радуловић је указао да "ако у разговор о једном злочину уводите други као противтежу, нисте човјек".

"Злочинац је ко год изврши злочин, без обзира на то колико `узвишен` му је био циљ. Без обзира на вашу борбу и политику, злочин је злочин. Без обзира на то ко сте, злочин захтева казну. Казну спроводи друштво. Не само због жртава и њихових породица, већ прво и превасходно због себе. Да би могло да се зове друштво. У противном, нисте друштво", рекао је Радуловић.

Он је указао на то да ако неком друштву требају корумпирани међународни тужиоци да би процесуирало злочинце у властитим редовима, онда то није друштво.

"Постоје нека друга имена за то шта сте. Ако се сакривате иза корумпираних међународних `тужилаца` и мислите да је у интересу вашег друштва да злочин не буде кажњен, нисте друштво. Сакривати злочин је злочин. Ако то не знате, нисте човек", закључио је Радуловић.

У некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву данас су бивши припадници "Зелених беретки" и борци такозване Армије РБиХ обиљежили 3. мај.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и територијалне одбране напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године. У овом нападу живот су изгубила 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијени. Злочин у Добровољачкој улици још нема судски епилог.

Извор: Срна