latinica  ћирилица
03/05/2017 |  15:22 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Шамац: Покренут поступак за правну заштиту мочварно–барског комплекса Тишина (ВИДЕО)

Скупштина општине Шамац покренула је поступак за правну заштиту мочварно–барског комплекса Тишина.
Бара Тишина - Фото: РТРС
Бара ТишинаФото: РТРС

Тишина је једина континентална бара у Републици Српској, а значајна је због присусва шест станишних типова који су угрожени на европском нивоу.

Бара Тишина простире се на око 830 хектара у плавном подручју ријеке Саве, на граници између Српске и Федерације. Представља станиште великог броја птица мочварица и мрестилиште ријечних риба. Мјештани Гребница први су препознали вриједност баре Тишина, а у њеној заштити и уређењу виде прилику и за развој еко-туризма.

"Негдје прије шест, седам година  ми смо кренули са иницијативом и припремом пројекта да се ова бара и заштити и да се у коначници овдје направи једна туристичка дестинација која би за мјештане наше мјесне заједнице значила један велики препород", рекао је Ђуро Ивановић из Савјетам МЗ Гребенице.

Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке израдило је Студију заштите и развоја баре Тишина на основу које је Скупштина општине Шамац упутила иницијативу Заводу за заштиту културно- историјског и природног насљеђа Републике Српске за правну заштиту тог подручја.

"Ово би било свакако прво заштићено подручје које би изгласала јединица локалне самоуправе што би свакако било позитиван промјер и охрабрење другим општинама да учине исто с обзиром да Република Српска има 0,9, уствари 1% заштићених подручја природе", изјавио је Јовица Сјенчић из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалукa

Прошле године, у оквиру Пројекта вредновања и заштите баре Тишина, Друштво је у овом мочварно- барском комплексу регистровало 175 врста биљака, 21 врсту риба и 125 врста птица, од којих су 33 угрожене у Европи и заштићене међународним конвенцијама.