latinica  ћирилица
03/05/2017 |  18:24 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Македонија: Криза и даље траје (ВИДЕО)

Кризи у Македонији не назире се крај. Човјек због кога се цијела држава дигла на ноге, новоизабрани предсједник Собрања Талат Џафери, данас је и службено ушао у своју канцеларију.

Незадовољство јавности продубио је албанском заставом коју је унио у канцеларију и ставио поред заставе Македоније и Европске Уније. За то вријеме, Грађанска иницијатива "За јединствену Македонију" поново је позвала грађане на протест испред зграде владе у Скопљу.

Први гост новоизабраног предсједника македонског парламента Талата Џаферија био је амбасадор ЕУ у Македонији Самуел Жбогар. Џафери очекује брзо формирање нове владе.

"Радићемо за добробит свих грађана Македоније, као и на остваривању стратешких циљева земље, а то је чланство у НАТО и ЕУ", рекао је предсједник Парламента Македоније Талат Џафери.

За лидера ВМРО-ДПМНЕ Николу Груевског, Џаферијев улазак у кабинет је кршење устава, права и процедура. Из ове странке осуђују и сваки притисак на грађане, док је македонска полиција привела још три лица због прошлоседмичних инцидената у Собрању.

"Имамо информације да је одређеним лицима одређен притвор без елементарних доказа. Ово је сраман потез према народу и заслужује најоштрију осуду", истакао је Драган Анев из ВМРО-ДМНЕ-а.

Македонском предсједнику још није стигло писмо о новој већини за избор Владе. Али је од могућег мандатара Зорана Заева, стигла оштра порука Србији, коју је оптужио да има националистичко вођство.

"Моје је да будем много одговорнији према њиховој земљи него што су они одговорни у свом односу према Србији", нагласио је премијер Србије Александар Вучић.

"Овакве изјаве човјека који претендује да буде македонски премијер сигурно се не могу окарактерисати као изјаве пријатеља", каже министар вањских послова Србије Ивица Дачић.

Професор Московског државног универзитета за међународне односе Јелена Пономарјева рекла је за Срну да Запад све плаши "великом Србијом", а да у стварности ствара "велику Албанију". Што се тиче кризе у Македонији оцијенила је да је то напад на интересе словенске православне већине и да је на дјелу пројекат федерализације Македоније и стварање албанско-македонске државе.