latinica  ћирилица
05/05/2017 |  19:36 | Аутор: РТРС

Седам непознатих знакова да сте под великим стресом

Пробавне сметње, главобоље и прехладе ријетко повезујемо са стресом, али оне и још четверо других симптома могу бити директан показатељ да сте под превеликим притиском.
Знакови да сте под великим стресом - Фото: nezavisne novine
Знакови да сте под великим стресомФото: nezavisne novine

Ових 7 проблема открива да сте под стресом, а да тога нисте ни свјесни:

1. Пробавни проблеми

Медицински стручњаци вјерују да је мозак директно повезан с пробавним системом, што значи да стрес утиече на пробавне сметње и/или на апетит.

Ако сте у задње вријеме примијетили смањен апетит или потребу за промјеном прехране постоји велика могућност да се несвјесно под стресом због проблема у вашој околини.

2. Свако мало сте прехлађени и склони сте инфекцијама

Због сталне изложености стресу кардиоваскуларни систем ради отежано што може проузрочити повишени крвни притисак и пад имунитета.

Због тога ће се ваш организам теже борити с прехладама и инфекцијама.

3. Затезање или бол у прсима

Стрес често прати и тјескоба, а посљедица тога може бити бол или притисак у прсима. Будући да се већина људи боји боли у прсима јер је индикатор озбиљнијих стања, и то им додатно ствара стрес.

Осјећате ли често бол у прсима или јако лупање срца, то може бити знак да сте под великим стресом, пише Дејли Вибес. У тим је ситуацијама најбоље посјетити доктора и консултујте се с њим.

4. Без обзира колико се одмарате, увијек сте уморни

Мозак и тијело под стресом "раде" више него што би требали. Ако се не можете добро одморити на начин на који вама одговара, с временом ће то почети озбиљно утицати на ваше тијело и цјелокупно функционисање организма. Константни умор, с којим се будите ујутро без обзира што сте спавали цијелу ноћ, један је од јасних знакова да сте под дуготрајним стресом и да се ваш мозак не може одморити.

5. Жеља за сексом је све мања

Исцрпљен и уморан човјек, који је под константним стресом, може осјећати све мању жељу за сексом. То се односи и на мушкарце и жене. Стрес онемогућава рад хемикалија у мозгу задужених за сексуални нагон. Медицински гледано, стрес је директно повезан са смањењем броја спермија код мушкараца и проблемима с овулацијом код жена. Један од предуслова за уживање је опуштеност, што људи под стресом најчешће нису.

6. Нагле промјене у тежини

Стрес може потакнути губитак или добитак на тежини, зависи о начину на који се човјек носи са стресом. Неки једу више под стресом и често пуно нездраве хране, приликом чега им храна служи као утјеха, док други у тим ситуацијама уопште немају апетита. У оба случаја, промјене у тежини су обично нагле и управо зато могу озбиљно наштетити здрављу.

7. Главобоље или мигрене

Главобоље су пуно чешће код људи који су под константним стресом, него код оних који се знају и могу с времена на вријеме опустити. Ако сте склони мигренама, стрес их може још више погоршати и нарушити већ лоше здравствено стање. Стрес је најчешћи узрок главобоља и напетости који погађају велики број људи, показала су истраживања.

Извор: Независме новине