latinica  ћирилица
06/05/2017 |  12:14 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Разбијена мрежа педофила широм свијета

Амерички Федерални истражни биро и Европол објавили су резултате истраге о међународној мрежи педофила након што је Стивен Чејс /58/, који је аутор једне од интернет страница са спорним садржајем, пред судом у Сјеверној Каролини осуђен на казну затвора дужу од 30 година.
Хапшење педофила - Фото: getty
Хапшење педофилаФото: getty

Амерички званичници истичу да је Чејс аутор и администратор странице са дјечијом порнографијом "Плејпен", која је прије затварања имала више од 150.000 чланова.

Чланови ове странице су постављали и посматрали десетине хиљада фотографија и видео-снимака младих жртава категорисаних по годинама, полу и приказаној сексуалној активности.

У јануару 2015. године ФБИ и Америчко Министарство правосуђа покренули су операцију "Миротворац" у склопу напора за откривање корисника странице "Плејпен.

Операција је наишла на подршку Европола и других полицијских и безбједносних агенција широм свијета што је резултирало са 368 хапшења или пресуда у Европи и 350 у САД.

ФБИ наводи да је идентификовано или спашено 296 дјеце која су била мета сексуалног злостављања.

Чејс је у августу 2014. године оформио страницу "Плејпен" на отвореној мрежи "Тор", гдје корисници могу несметано и анонимно да комуницирају преко "скривених" канала.

Извор: Срна