latinica  ћирилица
07/05/2017 |  13:41 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Иванов: ЕУ пада на питању о Македонији

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је да ЕУ представља пројекат мира и да не успијева да пронађе рјешење у кризним периодима, те да пада на испиту када је ријеч о његовој земљи.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)



"Све је перфектно док траје мир. ЕУ, као што је то имала и Југославија, има проблем непостојања метода за кризу", оцијенио је Иванов, те навео примјере Грчке, Украјине, као и проблеме борбе против тероризма.

Иванов, који се обратио на Форуму о глобалном лидерству 2017. у Истанбулу, напоменуо је да је Македонија донијела одлуку о приступању ЕУ, али да због ставова Уније, још није успјела да постане чланица.

Према његовим ријечима, до сада је осам пута стигла препорука Европске комисије за почетак преговора, али датума још нема, пренијели су београдски медији.

"Јер, име ваше земље је Македонија, ви сте Македонци и језик којим говорите је македонски. ЕУ пада на испиту по питању Македоније. Док ЕУ, са једне стране, промовише људска права, заштиту властитог идентитета и друга права, она за Македонију не важе", истакао је Иванов.

Он је рекао и да његова земља чини све да постане чланица НАТО-а, те да су учинили све што је од њих тражено, али да нису прихваћени у чланство.

Извор: Срна