latinica  ћирилица
07/05/2017 |  17:41 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Заев најавио реизбор судија; ВМРО-ДПМНЕ оптужује Заева за ћутање

Лидер СДСМ-а и кандидат владајуће већине за премијера Македоније Зоран Заев најавио је да ће један од приоритета нове владе бити распуштање судства и реизбор судија.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Према његовим ријечима, само тако ће се отворити процес за независно судство, што ће за грађане значити да је закон важан за све и да нико неће одговарати ако је невин.

Заев је међу приоритетима навео и укидање екстерног тестирања за ученике, укидање радио-дифузне таксе, усвајање закона о медијима, увећање минималних зарада, као и промјене у изборном законодавству у вези са предстојећим локалним изборима, који могу бити одржани на јесен.

ВМРО-ДПМНЕ је, реагујућу на најаву реизбора судија, саопштио да је то ново кршење Устава којим Заев жели да "покрије штету" због нелегалног избора Талата Џаферија за предсједника Собрања.

"СДСМ је већ једном унаказио судство са реизбором 600 судија који су прошли њихове партијске филтере и тада је судство стигло до дна", наведено је у саопштењу.

Нови предсједник парламента Џафери дао је рок од 10 дана предсједнику Македоније да уручи мандат Заеву за састав нове владе и упозорио да, уколико Ђорђе Иванов и даље одбија парламент, он сам има компетенције да је формира.

ВМРО-ДПМНЕ оптужио је СДСМ и њеног лидера Зорана Заева да ћуте и подржавају провокације којим почиње реализација такозване "тиранске платформе".

"СДСМ је ћутао када је у кабинет предсједника парламента унесена албанска застава", наведено је у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

У саопштењу се додаје да сада СДСМ ћути и на изјаву Таљата Џаферија да ће албански језик бити званичан на територији цијеле Македоније и да ће Собрање бити трећи парламент у региону у којем ће се сједнице водити на албанском језику, пренијела је МИА.

Овај пут цијела Македонија је жртва "антидржавног односа" Заева и СДСМ, истичу из ВМРО-ДПМНЕ.

Извор: СРНА